„Rodžer nije znao kako da osvoji poen… To ostavlja trag“

Wimbledon 9. jul. 202112:2413 komentara
Podeli:
Rodžer Federer
Photo by Julian Finney/Getty Images

Hajnc Gintart, najpoznatiji po tome što je bio trener Štefi Graf, kaže da Rodžer Federer još ima želju za tenisom, ali da na Vimbldonu još nije bio na prepoznatljivom nivou.

Vimbldon:

„Uzevši u obzir njegove pripreme, četvrtfinale je dobar rezultat. Ipak, Vimbldon nije korak napred posle Pariza, već je na Rolan Garosu bio na ovom nivou. U Dohi i Parizu je bio opušten, govorio je da su to pripremni turniri, i da je Vimbldon ono pravo. Onda je Vimbldon počeo i osetio je pritisak“, kaže Gintart u intervjuu za Tages-Anzeiger i dodaje:

„Videli ste u prvom meču s Manarinom, praktično je igrao jedino slajs bekhendom. Protiv Hurkača, očigledno je da je rano imao utisak da ne može da izdrži u dugim razmenama. Želeo je da uradi previše prebrzo, išao na sve ili ništa. Da biste na taj način dobili Hurkača po vetru, potrebno je da imate odličan dan. Osim toga, nije bilo lakih poena servisom, previše se mučio u svojim gemovima“.

Gintart naglašava da Federeru nedostaje samopouzdanja i da je to uticalo na njegov rad nogu.

„Ništa ne može da zameni velike pobede. Još nije dobio nikoga za koga može sa sigurnošću da kaže: ’Opet mogu da igram s najboljima’. Nedostaje mu ta potvrda, potrebni su mu trijumfi na igračima poput Medvedeva i Zvereva“.

„Ne vidim zašto Federer ne bi igrao na OI?“

Wimbledon Vimbldon
Nada Balkana (instagram: nadabalkana)

Tek drugi put u 21. veku, Federer je izgubio set sa 6:0, od Hurkača u trećem setu.

„To kako se tad osećao – na svom omiljenom turniru, pred svojom publikom, više nije znao kako da osvoji poen… To sigurno ostavlja trag. Veliko je pitanje da li je uživao u ovom Vimbldonu ili nije, to samo on zna“.

Švajcarskom treneru, koji je radio i sa Jelenom Dokić, Dženifer Kaprijati i Anom Ivanović, čini se da Federer još ima motiva.

„Kris Evert je jednom rekla da je tačno znala kada joj je vreme za penziju – kada je izlazila s terena posle poraza, a nije bila uzrujana. Vatre više nije bilo. To nije slučaj sa Federerom, on je baš želeo da odigra dobro na Vimbldonu, možda je i previše to želeo. Da li će nastaviti da igra i 2022? Ne znam. Ne znam ni da li razmišlja o tome, već da pokuša da odigra najbolje moguće u naredna dva-tri meseca. Ako je fizički spreman, ne vidim zašto ne bi igrao na OI“, zaključuje 62-godišnji Gintart.

Komentari

Vaš komentar