Ešli Barti šampionka Vimbldona

Wimbledon 10. jul. 202115:00 > 17:155 komentara
Podeli:
REUTERS/Toby Melville

Ešli Barti je šampionka Vimbldona u konkurenciji dama. U finalu je savladala Čehinju Karolinu Pliškovu 6:3, 6:7 (4:7), 6:3 i postala treća Australijanka koja je osvojila najprestižniji turnir na svetu.

Najboljoj teniserki sveta ovo je druga gren slem titula. Prvu je osvojila na Rolan Garosu 2019. godinu.

Od samog starta je kontrolisala dešavanja na terenu i potpuno zasluženo savladala Pliškovu, koja je bila daleko od nivoa, koji je prikazala u Londonu do finalnog meča.

U prvom setu Barti je lako stigla do 4:0. Uspela je Pliškova da se probudi, osvoji nekoliko gemova, ali već posle 28 minuta na semaforu je stajalo 6:3 za Australijanku.

Barti je bolje otvorila i drugi set.  Napravila je brejk i povela 2:1. Uzela je i naredni za dva gema viška. Međutim, onda se probudila Pliškova, oduzela servis rivalki i stigla do vođstva 4:3. Do 5:5 su obe čuvale servis. Čehinja je prva popustila i Barti je na 6:5 servirala za meč.

Stegla se ruka Australijanki kada je stigla na gem od trijumfa. Pliškova pravi brejk, a onda sjajnom igrom u taj brejku izjednačava skor u setovima.

Međutim, loše otvaranje setova skupo je na kraju koštalo Čehinju. Odmah je ispustila svoj servis. Barti je povela 3:0, ali ovaj put prednost nije uspuštala. Rutinski je dobila treći set i osvojila najvažniju titulu u karijeri.

Tok meča: Prvi set

Ešli Barti bez izgubljenog poena na svoj servis osvaja prvi gem. Australijanka nastavlja niz i na početni udarac Pliškove. Osvaja tri vezana poena i stiže do tri brejk lopte. Prvu korist i vodi 2:0.

Barti ne popušta. Bez problema osvaja i treći gem. Odnos u poenima za sada je 12:0 za Australijanku. Pliškova nema nikakvo rešenje za igru najbolje na svetu.

I prva dva poena u četvrtom gemu osvaja Barti. Konačno posle 14 poena za Australijanki, prvi poen u meču osvaja i Pliškova. Nije joj to puno pomoglo. Barti dolazi do nove dve brejk lopte. Pliškova prvu spašava, ne i drugu, Ešli posle duple greške vodi 4:0.

Posle dve greške Barti Pliškova je došla do 0:30, a onda i do 0:40 i tri vezane brejk lopte. Prvu koristi i Čehinja smanjuje na 4:1.

Međutim, ne uspeva Pliškova da uspostavi pravi ritam. Ponovo Barti dolazi do brejk lopte, odmah je koristi i vodi 5:1. Posle samo 19 minuta Australijanka servira za prvi set.

Opet Čehinja bolje igra na servis rivalke. Agresivnijom igrom uspeva da napravi novi brejk i smanjuje na 5:2.

Konačno Pliškova dolazi do gema i na svoj servis. Sa nulom je osvojila osmi gem i prišla na dva gema minusa – 5:3 za Barti.

Drugi put u setu prva teniserka sveta ima početni udarac za prvi set. Sada je Barti mnogo sigurnija i potpuno zasluženo dobija prvi deo igre rezultatom 6:3 posle samo 28 minuta igre.

Drugi set:

Pliškova konačno pronalazi ritam na servisu. Odličan početak za Čehinju u drugom setu. Povela je 1:0 u gemovima. Uzvraća istom merom Barti i lako stiže do izjednačenja.

Karolina ponovo ulazi u problem. Sa tri greške daje rivalki tri vezane šanse za brejk. Prvu koristi Barti i vodi 2:1 sa brejkom.

Čuva Australijanka stečenu prednost i dolazi do 3:1, a Pliškova nastavlja da igra po principu toplo-hladno. Posle 30:0, gubi dva poena i ponovo dolazi u neprijatnu situaciju. Izvlači se odličnim servisom i smanjuje skor na 3:2.

Stegla se malo ruka i Bartijevoj. Dva velika promašaja donose njenoj rivalki 0:30, a onda sjajnim riternom Pliškova dolazi do tri prilike da oduzme servis rivalki. Odmah je uspela i izjednačila na 3:3. Dobija lako naredni gem na svoj servis i vodi 4:3 u drugom setu.

Australijanka sa dva vinera na liniju i sa dve greške Pliškove prekida seriju Čehinje i poravnava skor u drugom setu na 4:4. Za razliku od prvog seta vodi se izjednačena borba. Pliškova bez izgubljenog poena dolazi do vođstva od 5:4.

Barti servira za ostanak u drugom setu. I pored duple greške uspeva lako da dođe gema za izjednačenje. Ne popušta ni Plškova. Sjajnim servisima obezbeđuje dolazi do 40:0. Međutim, onda tri vezana poena osvaja Barti i ozbiljno preti. Velika greška Pliškove i niotkuda brejk lopta za Barti. Uspeva Australijanka, u narednom gemu serviraće za meč.

Ne predaje se Pliškova. Pravi brejk u poslednjem trenutku i uvodi drugi set u taj-brejk.

Čehinja osvaja prvi poen, odmah uzvraća Barti za 1:1. Bez mini brejka, Pliškova vodi 3:2. I Čehinja prva oduzima servis rivalki za 4:2 na promeni strana. Posle spektakularnog poena Pliškova vodi 5:2. Pogađa servis za 6:2. Vraća Barti mini brejk za 6:3. Spašava i drugu set loptu, Australijanka smanjuje na 6:4.  Ipak duplom greškom daje Pliškovoj na tacni drugi set. Odluka pada u trećem setu.

Treći set:

Barti kreće sa tri vezana poena. Međutim, Pliškova osvaja naredna tri i stiže do izjednačenja. Australijanka je ipak sačuvala fokus i servis i povela 1:0 u odlučujućem setu.

Čehinja je ponovo u kontra ritmu. Pravi tri greške za 0:40. Spašava prvu brejk loptu, a onda katastrofalnim promašajem na mreži omogućava Barti da stekne brejk viška. Australijanka je ponovo puna samopouzdanja. Lako osvaja svoj gem i dolazi do velikih 3:0.

Neće ipak Pliškova da se preda. Dolazi do prvog gema u trećem setu bez izgubljenog poena i smanjuje na 3:1. Barti ne popušta na svoj servis i vodi 4:1.

Čehinja ponovo lako osvaja svoj servis. Ponovo je pokušala da pritisne servis Barti. Došla je do 30:30, ali više nije mogla. Barti stiže na gem do titule.

Pliškova dobija svoj gem na svoj servis i dobija poslednju priliku da ostane u meču. Australijanka ovaj put nije popustila, spasila je brejk loptu i sa 6:3 dolazi do velike pobede.

 

Komentari

Vaš komentar