Vimbldon definitivno bez bodovanja! Novak najviše gubi

ATP 20. maj. 202220:08 > 22:3372 komentara
Podeli:
Đoković Nadal
Photo by Clive Mason/Getty Images

Učesnici Vimbldona u obe konkurencije neće dobiti bodove nakon odluke čelnika takmičenja da se ruskim i beloruskim igračima zabrani učešće na turniru, saopštili su u petak Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska asocijacija (WTA).

Povezane vesti

Teniserima iz tih zemalja Ol Ingland Klub (AELTC) je ranije zabranio da se takmiče na svim turnirima na travi u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Međutim, ATP i WTA su odlučili da turniri van Vimbldona, kao što je Kvins, zadrže svoje bodove na lestvici.

Suspenziji ruskih i beloruskih sportista pored ATP i WTA ranije su se usprotivili i mnogi bivši i sadašnji asovi.

“Mogućnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuje na turnirima na temelju zasluga i bez diskriminacije je temeljna za našu turneju. Odluka Vimbldona da ovog leta zabrani ruskim i beloruskim igračima takmičenje u Velikoj Britaniji potkopava to načelo i integritet rejting sistema ATP. Takođe je protiv naše konvencije o rejtingu. U sadašnjim okolnostima, sa velikim žaljenjem ne vidimo drugu opciju osim uklanjanja ATP bodova sa Vimbldona za 2022. godinu,“ navodi se u saopštenju i dodaje:

„Unilateralne odluke ove prirode od strane Vimbldona, ako se ne reše, predstavljaju štetan presedan za ostatak tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja deluje u više od 30 zemalja. I dalje se nadamo da će naredni razgovori sa Vimbldonom dovesti do prihvatljivog ishoda za sve zainteresovane.“

Novak najviše trpi

Uklanjanje Vimbldona sa ATP rang liste će u velikoj meri naštetiti naporima Novaka Đokovića da zadrži broj 1 na rang listi.

Srpski teniser i branilac titule u Londonu će izgubiti 2.000 poena, dok drugoplasirani Danil Medvedev i trećeplasirani Aleksander Zverev mogu da izgube samo 180 poena iz četvrtog kola.

Britanski teniser Den Evans rekao je za BBC da se ne slaže sa oduzimanjem bodova za rangiranje.

„Ako se držimo samo tenisa, a ne politike, trebalo bi da budu bodovi na Vimbldonu,“ istakao je Evans.

ATP turniri za muškarce uključuju Kvins i Istborn, a u WTA kalendaru su Notingem, Birmingem i Istborn.

Čelnici Vimbldona konsultirali su se sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva pre nego što su objavili odluku o zabrani za ruske i beloruske predstavnike, navodeći da bi bilo „neprihvatljivo da ruski režim izvlači bilo kakvu korist od umešanosti ruskih ili beloruskih igrača“ na Gren slem turniru u Londonu.

Prošle godine titulu na najprestižnijem turniru na svetu osvojio je Novak Đoković.

Vimbldon će biti održan od 27. juna do 10. jula.

Komentari

Vaš komentar