Zašto JJ nije objavila povlačenje i koji bi meč ponovila?

Wimbledon 7. jul 202214:004 komentara
Podeli:
Jelena Janković
imago/Paul Zimmer/Guliver Images

Otkad više ne igra tenis, Jelena Janković se skoro potpuno povukla iz javnosti – videli smo je samo na Adrija turu, a u međuvremenu je postala i majka.

Sada je dobila poziv za turnir legendi na Vimbldonu i bila je to idealna prilika za razgovor sa JJ, konačno.

„Super je osećaj ponovo biti ovde, ovaj turnir ima veliku tradiciju i dosta toga se i promenilo od kada sam bila poslednji put ovde pre pet godina. Mnogo je lepše, imamo sad i vozić da odemo do terena za trening, promenili su i svlačionicu… Srećna sam što sam ovde i što imam priliku da igram sa Radvanjskom. Trudiću se da se dobro zabavim, a ako možemo, i da pobedimo. Nisam baš u treningu, jurim za devojčicom sve vreme. Ako je to trening, onda dobro“, počela je nasmejana Jelena razgovor sa srpskim novinarima u Londonu.

Agnješka Radvanjska. Jelena Janković
foto: Saša Ozmo

Na pitanje da li joj nedostaje tenis i ona na terenu, 37-godišnja Jankovićeva odgovara:

Ozmo na travi:

„Nedostaje kada gledam lep meč na stadionu, pa bih onda volela da budem u tim situacijama i da se takmičim. Da bih bila na tom nivou, potrebno je dosta treniranja i odricanja, to nije baš da samo dođem i pobedim na iskustvo i talenat. To prosto ne može, pogotovo u ovim godinama. To takmičenje mi nekada ne nedostaje, a svake nedelje da se takmičim… Više sam porodičan čovek sada“.

Ono što je mnoge začudilo jeste to što je Jelena samo tiho otplovila u penziju, bez zvanične objave, izjave ili organizovanog oproštaja.

„Naprasno sam se povukla jer nisam stvarno znala situaciju sa povredom. Nisam znala koliko će to da traje i šta će se dešavati, pa sam ostavila vrata otvorena. Godinu i po dana posle prestanka, posle poslednjeg meča na US openu sa Kvitovom, ja sam i dalje bila u bolovima, nisam mogla da funkcionišem. Kako je vreme odmicalo, nije bilo potrebno da govorim bilo šta, pomirila sam se sa sudbinom da ne mogu da se takmičim i da igram profesionalni tenis. Meni je zdravlje prioritet, pogotovo sada kada imam dete i njoj sam potrebna“.

Adam Pretty, Getty Images Sport

Jelena Janković kao trener – da ili ne?

„Dosta igračica me je pitalo da im budem trener, ali ne bih da otkrivam koje. Ja bih uvek volonterski pomagala i davala savete, otišla čak na neki turnir, ne da mi to bude posao, nego da ovako od srca pomognem i da prensem svoje znanje i iskustvo. Ne bih da to radim stalno, da putujem, jer imam malo dete i njoj je potrebna nega i briga“.

Na pitanje koji meč bi želela da ponovi, Jelena momentalno odgovara:

„Finale US opena protiv Serene kada sam izgubila (6:4, 7:5), imala sam set loptu u drugom setu. Ne znam kako sam to izgubila, odjednom pad koncentracije i energije, nekoliko grešaka i sve se okrenulo na njenu stranu. Taj meč bih ponovila i osvojila bih grend slem koji je moj omiljeni turnir jer sam odrasla na betonu i taj volim da igram. Možda bih zbog lepih sećanja želela da odigram ponovo meč kada sam pobedila u finalu u Moskvi protiv Zvonarjove i kada sam obezbedila mesto broj 1 na WTA listi. Ne meč kao meč, već zbog same situacije“.

Srela se Jankovićeva i sa Novakom Đokovićem, koji je i te kako i dalje u naponu snage.

„Sreli smo se, oni su trenirali, pozdravili smo se i ispričali, želim Novaku svu sreću i volela bih da osvoji Vimbldon posle svega što je prošao ove godine. On je jak psihički i mislim da će ih sve pobediti“.

Za kraj, ko će osvojiti titulu u ženskoj konkurenciji?

„To me svi pitaju, a ja nisam merodavna da komentarišem jer ne gledam dovoljno tenis. Pitaju me šta se promenilo od kada sam ja igrala, a ja stvarno ne znam. Pričam ovde gluposti, ha-ha, jer ne pratim, nemam vremena da pratim, da sedim ispred TV sa malim detetom i da gledam. Od ovih devojaka koje su ostale u žrebu, ja bih izdvojila Halep jer je najiskusnija i već je osvojila ovaj turnir u prošlosti. Mogla bi da osvoji titulu na znanje, iskustvo i lukavost“, zaključila je Jankovićeva, koja je u karijeri osvojila petnaest titula.

Komentari

Vaš komentar