Đoković: Ne može se svima ugoditi

ATP World Tour Finals 14. nov. 202010:20 > 10:11
Podeli:
Getty Images / Thomas Kronsteiner

Novak Đovković ponovo je odgovorio na kritike povodom osnivanja Asocijacije profesionalnih tenisera, istakavši da njen cilj nije da napravi novu podelu već da 'se čuje glas svih igrača'.

Ovu sezonu obeležila je duga pauza uzrokovana pandemijom koronavirusa, a Đoković je u Londonu upitan da li ga brine raspored za narednu godinu.

„Svi koji su u tenisu su zabrinuti. Ono što nam daje najveće brige je nepredvidivost. Loša strana je to što ne možemo ništa da kontrolišemo. Vlade odlučuju da li će se turniri igrati, stalno se vode pregovori. A ne može se svima ugoditi“, rekao je Novak.

„Mnogo je lošije rangiranih igrača koji su nezadovoljni, koji nemaju šansu da se takmiče, a onda vide nas. Za tenis je odlično što se najveći turniri održavaju, ali jeste teško jer je zaista malo turnira. Svako ko je ispod 500. mesta ne može da se takmiče. Oni imaju problema. Pričao sam sa njima, traže bilo kakvu pomoć kako bi mogli da igraju. Čelendžeri su organizovani od strane ATP, ITF organizuje fjučerse… Ne upirem prstom, ali je mnogo problema. Trebalo bi da razgovaramo više, tu mislim na igrače, organizatore turnira, federacije. Onda bi moglo da se razume šta je njima potrebno“.

Povezano

Usledilo je pitanje koliko tu može da pomogne Asocijacija profesionalnih tenisera, koju je osnovao sa Vašekom Pospišilom.

„Trudimo se da nađemo svoje mesto u sistemu. Razgovaramo sa ATP, uskoro ćemo isto i sa WTA, kako bismo razumeli na koji način možemo da postojimo. Asocijacija je osnovana, zaslužuje svoje mesto u sistemu. To je proces koji traje, nije lako. Ne želimo da imamo agresivan pristup, o čemu su mnogi pričali. Želimo samo da se glas svih igrača čuje. Naš cilj biće da radimo sa nadležnim telima da bismo pronašli način da igrači imaju više koristi, prilika… Da produžimo listu igrača koji žive od tenisa, sada je to samo 200. Svi koji su lošije rangirani samo gube novac. Put je dug. Zahvalan sam igračima koji su već tu i svima koji su nas podržali. Razumem da ima mnogo kritika. Pitali su se mnogi da li je ovo pravi korak, da li razdvajamo sve u tenisu… To nije naš cilj. Želimo da predstavimo igrače“.

Đokovića očekuje Završni masters, a u grupi ‘Tokio 1970’ rivali će mu biti Danil Medvedev, Aleksandar Zverev i Dijego Švarcman.

Mečeve iz Londona pratite na našim kanalima.