"Plašila sam se reakcije igrača – svi su me podržali"

Cincinnati 29. avg. 20201:20 > 1:22
Podeli:
Vaughn Ridley, Getty Images Sport

Japanska teniserka Naomi Osaka u polufinalu Mastersa Sinsinati pobedila je Belgijanku Elis Mertens 6:2, 7:6 (5) i to nakon što je preinačila odluku o povlačenju sa turnira usled policijske brutalnosti u Sjedinjenim Državama.

Osaka je najpre odlučila da bojkotuje nastavak takmičenja, ali je posle odluke organizatora da sve mečeve planirane za četvrtak odloži za dan kasnije rešila je da ostane u žrebu.

Povezano

Nisam očekivala da će me Tur i organizatori podržati. Nisam mislila da će to biti tako važan događaj. Očekivala sam da se samo povučem i izdam saopštenje, ali posle toga zvao me je šef WTA Stiv Sajmon i rekao da me u potpunosti podržava. Na tome sam vrlo zahvalna,“ izjavila je Osaka i nastavila:

Čula sam da su me podržali svi igrači. Najviše sam se bojala da ću biti optužena da remetim nečiji raspored. Ali svi s kojima sam razgovarala su me podržali. Samo sam htela da skrenem pažnju na problem u teniskoj zajednici. I čini mi se da sam to i uspela.“

Japanka se pridružila protestu sportista u Sjedinjenim Državana nakon što je policija u Viskonsinu ustrelila Afroamerikanca Džejkoba Blejka. Dvadesetdevetogodišnjaku je pucano sedam puta u leđa u trenutku kada je ulazio u auto u kome su bila njegova deca.

Taj događaj pokrenuo je talas masovnih protesta u SAD protiv brutalnosti policije.

Deseta tenisetka sveta će se u subotu za trofej igrati protiv Viktorije Azarenke iz Belorusije, a prenos je od 17 časova na Sport Klubu 5.