Kako je to bilo 2005, kada su prvi put igrali Novak i Gael?

Madrid 3. maj. 20228:23 > 8:554 komentara
Podeli:
Novak Đoković, Gael Monfis
REUTERS/Vincent Kessler

Taj topli i vlažni avgustovski dan u Njujorku 2005. godine bio je paradigma rane faze karijere Novaka Đokovića. Jeste, on je potencijal, ali veća se frka diže u vezi s onim preko puta mreže. Problemi s disanjem i borba s vrelim vremenom. Napadačka i pomalo ratoborna pitanja novinara posle meča.

Sve mečeve iz Madrida pratite na kanalima Sport kluba.

Kao što je to obično bivalo u njegovoj karijeri, tada tek punoletni Đoković odgovorio je na sve izazove i pobedio godinu dana starijeg Gaela Monfisa sa 7:5, 4:6, 7:6 (7-5), 0:6, 7:5.

Povezano:

U petom setu je Đoković dvaput padao na zemlju posle iznurujućih razmena, tražio je medicinski tajm aut i delovao nepovratno izgubijeno. Vratio se na teren i – pobedio. Tek drugim brejkom iz tri prilike, dok je s druge strane spasao 12 od 16 Monfisovih brejk lopti i izdržao njegov baraž od 22 asa. Tako je postavljen i šablon svih njihovih budućih susreta: čak i kada je La Monf konkurentan, Đoković će dobiti ključne poene. Tako je bilo i u poslednjem okršaju, više od petnaest godina posle prvog, kada je Novak u Dubaiju spasao tri meč lopte.

Izdržao je Novak i baraž pitanja novinara, koji su otvoreno sumnjali u njegove zdravstvene probleme i smatrali ih delom taktike. Odgovarao je Đoković strpljivo i staloženo, kao i mnogo puta posle toga.

Koštala ga je u karijeri njegova nelagoda kad je prevruće: najočiglednije u četvrtfinalima Australijan opena 2009. i 2010. Pa i ponekad u periodu kad je već postao terminator, kao u polufinalu US opena sa Keijem Nišikorijem 2014.

“Nisam očekivao da pobedim”, rekao je Novak novinarima posle te pobede nad Monfisom, “Imao sam problema s ramenom, sa disanjem, hteo sam da odustanem u četvrtom setu, vlaga je bila ogromna”.

Otad, skor na profesionalnoj sceni je 17-0 za Đokovića. Samo su jednom igrali na šljaci, na Rolan Garosu 2006, a danas od 16 sati biće drugi put, u Madridu, uz direktni prenos na Sport klubu.

Đoković jeste ranjiv, a Gael će se sećati fjučersa u Italiji 2004, kada je jedini put savladao Novaka.

Gael Monfis
REUTERS/Brian Snyder
Novak Đoković 2005
REUTERS/Brian Snyder

Masters u Madridu možete pratiti na Sport Klubu uz SBB ili ukoliko još niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana. (PROMO)

Komentari

Vaš komentar