Furiozni finiš Medvedeva za titulu u Parizu!

Paris 8. nov. 202016:30
Podeli:
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ruski teniser Danil Medvedev osvojio je osmu titulu u karijeri, prvu ove sezone, pošto je u finalu Masters turnira u Parizu savladao Aleksandera Zvereva sa 5:7, 6:4, 6:1. Medvedev je od 3:4 u drugom setu vezao sedam uzastopnih gemova.

To je treća Masters titula za 24-godišnjeg Medvedeva (Sinsinati i Šangaj 2019) u četiri finala, a Zverev u Masters finalima ima skor 3-4 i ostaje na dva trofeja ove sezone, oba nedavno u Kelnu.

Povezano

Medvedev je tako dobio Zvereva drugi put u sedam međusobnih okršaja i napravio je odličnu uvertiru pred ATP finale u Londonu koje počinje 15. novembra.

U prvom setu obojica su sigurno držali svoje gemove, a i na polušanse suparnika reagovali su odlučno. Tako je bilo sve do rezultata 6:5, zaista je sve slutilo na taj brejk, a onda je Medvedevu pala koncentracija i Zverev je došao do 0-40, tri vezane set lopte.

Krenuo je Rus na sve ili ništa, tako dobio prvi poen, a na drugom je u razmeni poslao loptu u aut (hok-aj je to kasnije pokazao) – međutim, sudije su ostale neme, a do kraja je Medvedev izgubio poen. Nije dozvolio Zverev da ga to poremeti, u sledećem poenu dočekao je grešku suparnika forhendom i osvojio prvi set.

Treći gem drugog seta trajao je 15 minuta i osam sekundi, a u njemu je Zverev spasao čak četiri brejk lopte. Dve preciznim servisima, jednu volejom iz jako teške pozicije (i onda još jednim za kraj), a na poslednjoj je Medvedev poslao forhend u mrežu, bio je to 18. udarac u poenu.

Međutim, Rus nije posustao, naprotiv, nastavio je da pritiska i bivao je sve sigurniji na svom servisu. Do nove šanse Medvedev dolazi pri rezultatu 4:4, stvorio je brejk loptu drop šotom na drop šot, a zatim je u dugoj razmeni Nemac pogrešio – 5:4, a ubrzo i 6:4 za Rusa koji je taj deseti gem dobio bez izgubljenog poena.

Nastavio se pad Zvereva, već prvi gem trećeg seta je izgubio, i to bez pravog otpora, zapravo bez osvojenog poena. Usledilo je Sašino buđenje, ali i Danil je do tada već podigao nivo igre. Drugi gem trajao je više od deset minuta, a Medvedev je spasao četiri brejk lopte. Poslednje tri na impresivan način, potpunom kontrolom poena, a najbolju priliku Zverev je imao na prvoj – izašao je Rus već posle servisa napred, nekako pokupio poluvolejom odličan ritern Zvereva, a onda Nemac šalje loptu u aut.

Sve su se više igrale duge razmene u kojima je Medvedev obično bio nadmoćan, a Zverev se činio umornim. U trećem gemu Danil dolazi do dve vezane brejk lopte i realizuje drugu izvrsnim riternom bekhendom po paraleli.

Bio je to de fakto kraj, Medvedev je do kraja lako priveo meč kraju.