Novak u polufinalu! Cicipas poražen u gladijatorskoj borbi

ATP 15. maj. 202110:55 > 13:4057 komentara
Podeli:
Guglielmo Mangiapane, Reuters

Novak Đoković je u polufinalu Rima! Najbolji teniser sveta je u četvrtfinalu pobedio Stefanosa Cicipasa 4:6, 7:5, 7:5.

Fantastičan meč u dva dana odigrali su Srbin i Grk. Prvi teniser sveta i branilac titule na kraju je slavio posle tri sata i 20 minuta igre.

Duel je počeo u petak, ali je dva puta prekidan zbog kiše. Nastavk u subotu doneo je veliku borbu i preokret Đokovića.

Imao je Cicipas brejk prednosti u drugom setu, potom je dva puta bio u vođstvu u trećem setu. Servirao je Grk i za pobedu, ali je najbolje u najvažnijim momentima odigrao Srbin. Đoković je na kraju iskoristio drugu meč loptu na servis rivala i 12. put će igrati polufinale Rima.

Cicipas je bolji bio u ključnim momentima na početku meča, koristio je svaku svoju šansu, pa je već u petak stekao veliku prednost od 6:4, 2:1. U nastavku meča u subotu se igralo na visokom nivou. Đoković je uspeo da uz dva brejka preokrene situaciju u drugom i izbori se za treći set.

Uz malo sreće i pomoć mreže i vetra, Cicipas je rano napravio brejk u odlučujućem setu. Velika borba vodila se u nastavku, dugo su trajali gemovi, a Đoković je izjendačio na 3:3. U završnic je Grk, uz brejk, došao do prilike da servira za pobedu. Ali nije odustajao Novak, pa je novim brejkom izjendačio na 5:5. Potom je Srbin sačuvao brejk loptu, a onda kaznio rivala za sve propuštene šanse, i na njegov servis došao do meč lopti, a onda i pobede.

Srbin će kasnije večeras igrati polufinalni meč protiv pobednika duela Andrej Rubljov – Lorenco Sonego.

Osim prekida, prvi set obeležila je i odlična igra Cicipasa u najvažnijim momentima. Grk je uz dva brejka na početku poveo 4:1. Imao je Đoković svojih šansi, ali je uvodnim gemovima propustio čak pet brejk lopti. Dobro se Grk nosio sa pritiskom, pronalazio je prave udarce u razmenama. Uspeo je Novak pred pauzu da vrati jedan brejk, te smanji na 4:3. Po povratku na teren, Stefanos je zahvaljujući rano stečenoj prednosti, došao do seta.

Sigurni su bili i jedan i drugi početkom drugog seta, pa su sa nulom dobili svoje gemove. Cicipas je potom napravio ključni brejk, pa je pred pauzu poveo 2:1.

Po povratku na teren je pretio Đoković, u osmom gemu je iskoristio petu brejk loptu i izjednačio na 4:4. Imao je šansu Cicipas da ponovo dođe do prednosti, ali je Srbin spasao tri brejk lopte već u narednom gemu.

Usledila je velika borba u završnici, u 12. gemu je Novak imao set lopte. Nije odustajao Cicipas, ali je Đoković iskoristio četvrtu šansu da dođe do seta.

Početkom odlučujućeg seta Grk je, uz malu pomoć mreže, došao do brejka. Imao je Novak prilike da odmah uzvrati, ali ih je ponovo propustio. Ponovo se igrao dug gem, imao je Cicipas nove brejk prilike, ali ih nije iskoristio.

Posle toga je Đoković izjednačio na 3:3. Vodila se velika borba u završnici, Grk je u devetom gemu ponovo oduzeo servis rivalu, a onda servirao za pobedu. Međutim, nije se predao prvi teniser sveta, u najvažnijim momentima je odigrao najbolje i izjednačio je na 5:5. Potom je spasao brejk loptu rivala za 6:5, a onda realizovao drugu meč loptu za veliki trijumf.

Tok meča mogli ste da pratite na našem sajtu:

Opširnije o dešavanjima u prvom setu pročitajte OVDE.

Sigurni su bili obojica početkom drugog perioda, pa su sa nulom dobili svoje servis gemove.

Zapretio je potom peti teniser sveta, došao je do nove brejk šanse, koju je odmah iskoristio za 2:1.

Meč je u subotu nastavljen servisima grčkog tenisera. Pretio je Novak, ali je na 30:30 napravio grešku, posle čega je Cicipas uz dobar servis došao do 3:1.

Bez problema je Srbin dobio gem na svoj servis za 3:2.

Ponovo je bilo 30:30 kada je grčki teniser ubacivao lopticu u igru, ali je posle greške Novaka prednost imao Cicipas. Još jednim dobrim servisom je peti teniser sveta došao do gema i 4:2.

Odlično je servirao Đoković, pa je ponovo lako došao do svog gema 4:3.

Agresivno je igrao Novak, preuzeo je inicijativu u razmenama, pa je stigao do nove tri brejk lopte. Spasao je dve odličnim servisima Cicipas. Usledila je potom razmena, koja je okončana Novakovom greškom. Ipak, najbolji teniser sveta je odmah došao do nove brejk prilike. Koju je sačuvao Grk još jednim dobrim servisom. Nastojao je peti teniser sveta da diktira ritam, pa je tri puta imao prednost u nastavku. Ipak, Novak je uz malo sreće došao do pete brejk lopte. Nju je konačno iskoristio forhend paralelom.

Posustao je Novak u narednom gemu, pa je Cicipas odmah imao brejk lopte (15:40). Posle sjajnog drop šota Novak je lako spasao prvu, a onda dobrim servisom i drugu. Imao je još jednu šansu Grk, ali je siguran bio Srbin. Prvi teniser sveta je uz as došao do 5:4, pa je Stefanos servirao za ostanak u setu.

Bilo je 30:30 u narednom gemu, ali Novaka nije služio bekhend, pa je Cicipas izjednačio na 5:5.

Ponovo je Novak lako dobio svoj servis gem i poveo 6:5. Potom je ponovo zapretio na servis rivala, imao je i set loptu, ali se Cicipas izvukao. Ipak, napravio je grešku Grk, pa je Srbin imao drugu set loptu. Hrabro je igrao peti teniser sveta, napao je, pa je došao do novog izjednačenja. Međutim, Đoković je ponovo stavio rivala pod pritisak i došao je do treće set lopte. Usledila je duga razmena, u kojoj je inicijativu imao peti igrač sveta, koji je bekhend paralelom sačuvao još jednu brejk loptu.

Posle nadmudrivanja na mreži, prvi teniser sveta je došao do nove set lopte, ovu je iskoristio forhend paralelom!

Odlično je Novak počeo odlučujući set, pa je brzo došao do uvodnog gema.

Usledila je nešto veća borba u Cicipasovom servis gemu, ali je Grk izjednačio na 1:1.

Peti teniser sveta je zapretio u nastavku. Nadmudrio je prvog reketa sveta, pa je došao do brejk lopte. Pokušao je Đoković da se izvuče iz neprijatne situacije drop šotom, ali je loptica zakačila mrežu i vratila se u njegovo polje. Burno je reagovao Srbin zbog pretrpljenog brejka, pa je zbog bacanja reketa dobio opomenu.

Dugo je trajao sledeći meč, nadmudrivali su se teniseri u razmenama sa osnovne linije. Imao je Đoković dve brejk lopte, ali je ponovo hrabar bio Cicipas u najvažnijim momentima, pa je poveo 3:1.

Sa mnogo samopouzdanja, odvažno je igrao Cicipas u nastavku, pa je imao nove brejk lopte u narednom gemu. Ipak, u svakom momentu je na visini zadatka je bio Đoković, pa je posle 11 i po minuta smanjio na 3:2.

Konačno je otpor rivala Novak slomio u šestom gemu, kada je iskoristio drugu brejk loptu i izjednačio na 3:3.

Sa nulom je dobio Novak naredni gem, pa je poveo 4:3. I Cicipas je bez većih problema stigao do 4:4.

Grk je imao dve vezane brejk lopte u narednom gemu. Prvu je spasao Srbin, ali je posle duge razmene potom pogrešio i Stefanos je poveo 5:4.

Ekspreno je odgovorio prvi teniser sveta, pa je napravio brejk u gemu u kojem je njegov rival servirao za pobedu 5:5.

Velika borba vodila se u sledećem gemu. Posle lošeg dropšota Novaka, Stefanos je imao brejk loptu. Ipak, odlično je na mreži odigrao Đoković, pa se izvukao iz neugodne situacije, a onda poveo 6:5.

U narednom gemu, na servis rivala, Srbin je došao do meč lopti. Iskoristio je drugu za veliku pobedu.

 

Komentari

Vaš komentar