Đoković: Izgubio sam veru u biciklizam

Shanghai 15. okt 201813:07 > 13:15
Podeli:
Lintao Zhang/Getty Images

Najbolji srpski teniser Novak Đoković nekada je bio pasionirani ljubitelj biciklizma, a proteklog vikenda je otkrio da više to nije.

Đoković je na Mastersu u Šangaju istakao da je izgubio veru u biciklizam jer nije siguran da u tom sportu sve funkcioniše kako treba što se tiče antidoping sistema.

Povezano

Izgubio sam veru u biciklizam. Nekada sam ga pratio. Svi veliki šampioni su tada bili tu, Marko Pantani, Lens Armstrong. Ne želim ni da kažem sve, zaista ne znam. Bilo je toliko kontroverze u tom sportu. Siguran sam da postoji veliki broj biciklista širom sveta koji vredno treniraju i pokušavaju da ne koriste nedozvoljene supstance da bi poboljšali svoje rezultate. Ali, smatram da nije fizički prihvatljivo da imaju toliki broj trka u kratkom vremenskom periodu. Praktično svakog dana prelaze preko 300 kilometara, uzbrdo, nizbrdo na Điru, Turu, to su neljudski napori. Kao što znate, Armstrong i mnogi drugi veliki šampioni su morali da koriste nešto da bi uspeli“, istakao je Đoković.

Armstrong je tokom karijere sedam puta trijumfovao na Turu i uprkos brojnim optužbama više tokom godina je naglašavao da nikada nije koristio doping. Međutim, kada je pokrenuta istraga i Antidoping agencija Sjedinjenih Država ga doživotno suspendovala i oduzela mu titule, američki biciklista je priznao doping.

Đoković je u Šangaju, koji je u nedelju osvojio po četvrti put, takođe pričao i o tome kako antidoping sistem funkcioniše u tenisu.

Poslednjih godina je bilo primedbi tenisera na ovaj sistem. Zašto je potrebno da pišemo gde smo svakog dana od 365 godišnje, kada najveći deo vremeno prevodimo na terenu. To je ono što se dovodi u pitanje. Ali, s druge strane, što više uzoraka urina i krvi uzmu to bolje, onda ste svesni da je to čist sport i svi su jednaki“, naglasio je Đoković.