Rusi beže iz ruskog tenisa

ATP 16. okt 202211:0016 komentara
Elena Ribakina
REUTERS/Toby Melville

Obe najvažnije teniserke u kazahstanskoj reprezentaciji koja će igrati na finalnom turniru Bili Džin King kupa rođene su u Rusiji.

Jelena Ribakina je aktuelna šampionka Vimbldona, rođena je u Moskvi, a igra za Kazahastan.

Aleksander Bublik spada među pripadnike takozvanog Nekstdžena, generacije od koje se očekuje da zavlada svetskim tenisom po odlasku velike trojke u penziju, rođen je u okolini Sankt Peterburga, a igra za Kazahstan.

Obe najvažnije teniserke u kazahstanskoj reprezentaciji koja će igrati na finalnom turniru Bili Džin King kupa rođene su u Rusiji.

Gotovo isto važi i za Dejvis kup. Osim Nedvojesova koji je rođen u Ukrajini, svi ostali reprezentativci Kazahstana koji su nedavno igrali grupnu fazu Dejvis kupa u Glazgovu, dolaze iz Rusije.

Kasatakini najbliža Švajcarska

Darija Kasatkina, 11. teniserka sveta i trenutno najbolji reket ruskog ženskog tenisa, ne krije da razmišlja o promeni državljanstva:

„Ponosna sam na svoje rusko poreklo, ali situacija je sada veoma nestabilna i mogla bih da uzmem pasoš više zemalja. U slučaju da tako i uradim, najbliža sam Švajcarskoj“.

Reakciju iz Moskve nije trebalo dugo čekati:

„Neka živi u Švajcarskoj, ne želimo više da čujemo za nju“, izjavio je deputat Roman Terjuškov.

A ovakva situacija bi narednih godina mogla da bude samo vrh ledenog brega, odnosno postoji mogućnost da ruski tenis izgubi još mnogo kvalitetnih igrača. Ako su do sada na selidbu na jug uticali finansijski razlozi, sada postoji još jedan, još jači motiv. Rat u Ukrajini,

„Više od 30 tenisera iz Rusije već je zatražilo da promeni pasoš i da igra za Kazahstan. A gotovo svakog dana taj broj raste“, otkrio je Jurij Poljski, potpredsednik Kazahstanske teniske federacije u inntervjuu za Eurosport.

Ono što bi Rusiju najviše moglo da zabrine, to je da su u pitanju odlični juniori.

„Najviše je mladih tenisera, od 12 godina starosti pa naviše“, objasnio je Poljski.

„Međutim, ima i profesionalaca kojima se dopada da igraju pod našom zastavom. Naravno, to nije uvek moguće, pogotovo za one koji su igrali za Rusiju u Dejvis kupu ili Bili Džin King kupu“.

Jasno je da su razlozi za ovakav juriš na kazahstanski pasoš posledica rata u Ukrajini i sve teže situacije u kojoj se neki teniseri, pogotovo mladi, nalaze. Nema sumnje da je sada mogućnost da se dobije sponzorstvo od velikih firmi sa Zapada praktično minimalna, a bez toga nema normalnog razvoja mladih talenata.

Jelena Ribakina
Dan Hamilton-USA TODAY Sports via Guliver

Najbolji primer je Vimbldon. Dok ruski i beloruski teniseri nisu ni mogli da igraju, Kazahstanka je osvojila titulu. To što je Ribakina rođena u Moskvi, još više podstiče njene bivše zemljake da razmišljaju o mogućnosti promene pasoša. Pogotovo jer se kraj ratu ne nazire, a pretnje Rusima se umnožavaju.

Poljski tvrdi da njegova zemlja ne koristi ovakvu situaciju velikog komšije.

„Mi smo neutralni u ovom ratu, sarađujemo u mnogo oblasti, postoji veliko međusobno poštovanje. Na primer, kada je počeo rat, pružili smo priliku i ruskim i ukrajinskim teniserima da dođu kod nas i treniraju. Oni su došli, trenirali i igrali na nekim turnirima. Kazahstan je uvek bio neutralan, mi smo za prijateljstvo i mir među državama“.

Trijumf Ribakine u Londonu ključni je dokaz uspešnosti kazahstanske teniske strategije. Od raspada SSSR, u Astani koriste nezadovoljstvo nekih ruskih igrača visinom finansijske pomoći u juniorskim danima, ali sve do letos nije bilo velikih uspeha. Ribakina je sve to promenila.

„Jelena je više puta rekla da nije dobila pomoć Ruske federacije. Mi smo joj pomogli kada joj je najviše trebalo, verovali smo u nju. Sve ostalo je ona postigla velikim talentom i radom, uz naporne treninge i uz pomoć trenera i porodice“, zadovoljno kaže Poljski.

Komentari

Vaš komentar