Optužena za ubistvo, konačno na putu da dobije odštetu

Tenis ostalo 22. mar 20185:42 > 5:45
Podeli:
Ian Walton, Getty Images

Luis Gudman, glavni teniski sudija, bila je pre šest godina optužena da je ubila svog muža. Optužbe su nakon nekoliko meseci odbačene, a ona sada traži nadoknadu štete i tvrdi da je patolog falsifikovao svoje nalaze obdukcije.

Luis Gudman je 2012. uhapšena na putu ka kompleksu na kome se igraju mečevi US opena pod optužbama da je na smrt pretukla svog supruga šoljom za kafu.

Optužbe su ubrzo odbačene, a Gudman sada uz tvrdnju da je patolog falsifikovao nalaz obdukcije traži odštetu. Gudmen zahteva najmanje 100.000 dolara na ime sudskih troškova i dodatnu odštetu za pretrpljen duševni bol, izgubljenu dobit zbog otkazanog posla ali i narušenog ugleda.

Njeni advokati tvrde da patolog Julai Vang u svom nalazu nije dala nijedan dokaz da smrt nije bila posledica nesrećnog slučaja već da se radilo o ubistvu.

Gudmen je na suđenju tvrdila da je u danu kada je njen muž umro prvo bila na US openu, a nakon toga na manikiru i da je po povratku kući pronašla krvavi trag koji je vodio od stepenica, gde je pronađena šolja za kafu, do njene spavaće sobe gde je zatekla supruga na njegovom krevetu prekrivenog krvlju.

Policija je nakon uviđaja, saslušavanja gospođe Gudmen i komšija zaključila da se radi o nesrećnom slučaju. Četiri dana kasnije na lice mesta su izašli patolozi kako bi i formalno potvrdili nesrećan splet okolnosti. Istražitelj Mario Sajnc je potvrdio da niakda nešto slično nije video. U kući je bilo 17 posekotina (Gudmen tvrdi da se njen suprug sapleo na neku o njih i pao niz stepenice), ali nije bilo preloma karakterističnih za pad što je bilo sumnjivo jer je gospodin Gudmen imao 80 godina u tom trenutku. Patolizi nakon toga nisu mogli da potvrde da se radilo o padu, a sa tim se složio i tužilac. Tri meseca kasnije Ajvi Jang je uz saglasnist 32 svojih kolega smrt proglasila nasilnom i ocenila da je Gudmen zadobio višestruke ubodne rane i posekotine.

Malo nakon toga Luis Gudmen je uhapšena dok je bila na putu ka teniskom kompleksu.

Bez obzira na sve slučaj je odbačen, ali sada će cela situacija dobiti nastavak pred građanskim sudom. Luis Gudmen je prethodno tužila detektive i patologe iz istog razloga, a nakon što je njena tužba prvo odbačena, u žalbenom postupku je odlučeno da ipak ima osnova za odštetu.

Lusi Gudmen (76) je u međuvremenu vraćena na posao, ali nikada više nije mogla da bude glavni sudija na velikim turnirima. Tvrdi da zbog toga jako teško živi i da je čak morala da prodaje neke vredne stvari kako bi se snalazila sa malim primanjima jer uz sve neće nikada moći da dobije penziju.