Mur i Šapatova: ITF ne mari, kao da ne postojimo

Tenis ostalo 20. apr. 202018:46 > 18:49
Podeli:
Ben Hoskins, Getty Images Sport

Tara Mur i Sofija Šapatova digle su glas i pozvale ITF da reaguje i pruži podršku slabije rangiranim igračima i igračicama.

Nagrade nisu dovoljne za „spajanje kraja sa krajem“ kada među najboljima na listi. Tara Mur je 447, a Sofija Šapatova je 375. igračica sveta i njih dve su u razggovoru za Skaj sport objasnile da ITF mora da pruži podršku tensierkama i teniserima koji su sada u problemima.

ITF je do sada odložio 900 turnira zbog pandemije i polovinu zaposlenih je poslao na prinudni odmor.

I pored toga Šapatova i Mur veruju da ITF može da uradi više za igrače i da može bar da počne da razgovara sa onima koji su u finansijskim problemima.

„Igrači se ne pitaju ništa. ITF nema organizaciju koja predstavlja igrače, to je organizacija koja nikome ne polaže račune. Fudbaleri na primer imaju udruženja igrača kojima mogu da se obrate, u tenisu toga nema. Više od 3.0000 igrača svake nedelje plaća po 40 dolara da bi učestvovalo na turniru. Plaćamo pretplatu da bismo mogli da igramo, a onda svako malo stižu neke kazne“, rekla je Mur.

„Morala bi da postoji neka organizacija kojoj ITF, ATP i WTA odgovaraju. U tenisu se više ne radi o igračima, sve se svodi na brojeve. Ako sada ne pomognu igračima, trećina njih se neće vratiti posle ovoga, to je začarani krug. Više od 2.000 tenisera je već ostalo bez posla. Nije teško razgovarati sa igračima, ali izgleda kao da mi ne postojimo.“

Šapatova je od kada je postala profesionalac 2004. zaradila od ITF turnira 354.725 dolara, ove sezone 3.304 dolara dok je Mur ove godine zaradila 2.815 dolara. Obema je tenis jedini posao kojim se bave. Mur je objasnila da većina igrača nema sponzore ili bogatu porodicu, da je mnogo onih koji rade u kafićima ili na sličnim poslovima kako bi preživeli.

„I onda se u ITF pitaju odakle toliko korupcije u tenisu. Ako se ne pobrinete za nižerangirane igrače, kako oni da prežive, kako da plate račune? Moraju da zarade novac. Ovaj sport umire zbog ovih organizacija koje imaju moć da pomognu, ali ih to ne zanima“, dodala je Mur.

Šapatova je pokrenula peticiju tražći finansijsku pomoć ITF za nižerangirane igrače. Njeni problemi su počeli u Brazilu gde se nalazila kada je pandemija počela i turnir na kome je trebalo da igra je otkazan.

„Razgovarala sam sa nekim igračicama i saznala sa je WTA platio troškove igračicama koje su putovale na Indijan Vels i Majami. Poslala sam mejl ITF pitajući da li će i oni učiniti isto za nas jer nas je bilo mnogo u Brazilu. Rekli su da će mi se javiti, ali to nikada niko nije učinio. Kada sam ponovo poslala isti mejl, dobila sam odgovor o bodovima za WTA listu. Rekla sam im da to nije bilo moje pitanje, već da mi je prioritet finansijska situacija u tom trenutku. Znam da je mejl sa istim pitanjem poslalo još nekoliko igračica. Niko nije dobio odgovor. A onda smo saznali da je sve otkazano do 20. aprila. Taj datum mi je odmah bio čudan i pokrenula sam peticiju. Znala sam da niko ne dobija nikakve odgovore“, ispričala je Šapatova.

I bila je u pravu jer je u svetu tenisa sve prvo otkazano do 8. juna, a zatim do 13. jula nakon otkazivanja Vimbldona.