Žil Simon: Opsednuti smo Federerom

Tenis ostalo 22. okt. 202013:34 > 13:36
Podeli:
Getty Images/Zak Kaczmarek

Ako Federerovi rekordi padnu, tada više nećemo moći da se pretvaramo, nećemo više moći da ograničavamo tenis na jednog igrača.

To je, između ostalog, poručio francuski teniser Žil Simon u svojoj knjizi „Sport koji nas izluđuje”. Knjiga bi u knjižarama trebalo da se pojavi 28. oktobra, a revija „Mi volimo tenis” (We Love Tennis) imala je priliku da pretpremijerno zaviri u ove stranice.

Ako Federer zadrži svoje rekorde, to će nam omogućiti da kažemo da su, naravno, i Đoković i Nadal dobri igrači, ali da su pre svega manje jaki. Zato ova priča o GOAT (najboljem svih vremena) već godinama poprima takve razmere, jer ima mnogo onih koji veruju da Federerovi rekordi nikada neće pasti. Međutim, ako ga Đoković pretekne, iako praktično ne igra nijedan volej, to će srušiti šablone razmišljanja mnogih ljudi. Jer ga, jednostavno, ne volimo koliko i Federera”, piše Simon u svojoj knjizi.

Povezano

Međutim, francuski teniser, koji je često stajao u odbranu Novaka Đokovića, još kaže:

Slažemo se da je Federerova igra verovatno najlepša za gledanje, ali nije nužno i najefikasnija. Novak možda manje budi maštu, ali nije ništa manje efikasan. A ako ga nadmaši u pogledu grend slem pobeda (jer, na kraju se to računa), onda nećemo više moći da zatvorimo oči.

Simon je više delova i čitavo jedno poglavlje svoje knjige posvetio Federerovom mitu, ističući između ostalog da su francuski treneri poslednjih dvadeset godina imali samo jednu ideju, da stvore novog Federera u Francuskoj. Revija „Mi volimo tenis” ističe da bi Žil Simon voleo da se te stvari promene u glavama ljudi.

Ako Federer zadrži svoje rekorde, znači da će ga generacije koje dolaze stavljati u sve soseve. A ja to ne želim. Voleo bih da dete koje je prinuđeno da igra kao Federer može da kaže: „Da, ali Novak i Rafa su osvojili dvadeset i jednu titulu igrajući drugačije!