Proizvođač reketa Šarapove: Pravda je pobedila

WTA 4. okt. 201619:44 > 19:46
Podeli:
Kevork Dansezian/Getty Images

Proizvođač reketa „Hed“, jedan od sponzora Marije Šarapove, objavio je zanimljivo saopštenje u kojem kaže da je pravda pobedila pošto je ruskoj teniserki umanjena kazna zbog dopinga.

  Šarapova je prvobitno bila suspendovana na dve godine zbog pozitivnog testa na meldonijum tokom ovogodišnjeg izdanja Australijan Opena. U utorak joj je kazna umanjena na 15 meseci posle žalbe koju je uputila Sudu za arbitražu u sportu, pa će Ruskinja moći da se vrati na teren u aprilu naredne godine.

Od njenog pozitivnog testa, Šarapovu su napustili brojni sponzori, ali ne i „Hed“, koji je odmah posle presude Suda u Lozani čestitao ruskoj teniserki.

Nekadašnja prva teniserka sveta se žalila na dužinu kazne, ali ne i protiv same odluke da je kriva za kršenje doping pravila.

Međutim, u pratećem saopštenju, izvršni direktor holandske kompanije Johan Elijaš je presudu okarakterisao poruku kao pobedu, dodavši: „Hed bi voleo da čestita Mariji na tome što je pravda pobedila. Nestrpljivo čekamo njen povratak tenisu u aprilu 2017. i ponosni smo što smo ostali uz Mariju iz pravih razloga u teškim vremenima kako za Mariju, tako i sve oni koji je podržavaju širom sveta“.

„Hed“ je slično saopštenje objavio i kada je otkriveno da je Šarapova bila pozitivna na zabranjenu supstanci, istakavši da je to bila slučajna greška ruske teniserke. Holandska kompanija je podržala stav osvajačice pet Gren slem titula da je tokom jedne decenije koristila lek u malim dozama, uz puno znanje Svetske antidoping agencije.

„Nije fer da je Marija, častan individualac, koji poštuje najviše moralne i etičke kodekse, kažnjena time da ne igra tenis, a da nije bila umešana u nešto što se smatra varanjem“, dodaje se u saopštenju.

Ipak, Šarapova jeste prekršila antidoping pravila, pošto je koristila meldonijum, iako je on postao zabranjena supstanca 1. januara ove godine.