Kuznjecova bolja od Jankovićeve posle drame

Australian Open 20. jan 20171:52 > 5:27
Scott Barbour/Getty Images

U trećem kolu Australijan opena sastale su se jedina srpska predstavnica u glavnom žrebu Jelena Janković i ruska igračica Svetlana Kuznjecova. Posle dramatičnih tri sata i 36 minuta igre slavila je Ruskinja sa 6:4, 5:7, 9:7.

Kuznjecova je povela sa 1:0 u setovima i „mirisalo“ je da će to biti laka pobeda za rusku teniserku, ali je Jankovićeva „izvukla“ drugi set, izjednačila, imala čak i prednost u trećem od 3:1, ali je na kraju ipak poklekla rezultatom 9:7 u odlučujućem setu. 

Duel veteranki (obe su rođene 1985. godine) je tako pripao Ruskinji koja je smanjila u međusobnom skoru na 8:7. Kuznjecova će u osmini finala igrati protiv zemljakinje Anastasije Pavljučenkove, koja je prethodno eliminisala Elinu Svitolinu iz Ukrajine. 

Ruskinja je bolje otvorila meč i već je na drugi servis gem Jankovićeve osvojila brejk. Jelena je imala šansu da spase gem, ali ga je Kuznjecova prelomila bekhend vinerom posle čak pet brejk lopti. 

Naredni gemovi su doneli veliku borbu, u kojoj je ruska teniserka zadržala prednost, a zatim je i uvećala osvojivši još jedan gem na servis protivnice za (5:2). Jankovićeva se tada vraća u set, pritiska protivnicu koja uz iznuđenu, neiznuđenu grešku i duplu servis grešku prepušta gem (5:3). 

Jelena je u narednom gemu spasila dve gem-set lopte za Kuznjecovu, smanjila na 5:4, ali je tu zastala. Ruskinja je i dalje imala brejk prednosti, što je iskoristila odserviravši as, pa zatim iznudivši nekoliko grešaka srpske igračice za kraj prvog seta (6:4). Ruskinja je set završila sa 19 vinera, naspram Jeleninih 15, kao i sa manje neiznuđenih grešaka (18-11), dok je ukupan broj poena bio 42-38 za Kuznjecovu. 

Drugi set je bio samo nastavak dominacije Kuznjecove iz prvog dela igre, pa je Ruskinja tako brzo došla do nove prednosti. U trećem gemu je neutralisala servise Jankovićeve i došla do brejka kombinujući forhend i bekhend vinere (2:1). Kuznjecova je pojačala gas, dok je Jelena grešila iz bekhenda, što je rezultiralo prednošću od 4:1. 

Kao i u prvom setu, srpska igračica je najavila vraćanje u meč, ovoga puta smanjivši na 4:2 brejkom, a zatim i na 4:3 na svoj servis. Imala je Jelena šansu i za 4:4, ali se Ruskinja izvukla, spasila brejk loptu, i „pobegla“ na 5:3. Kada se očekivao brzi kraj meča, to se nije dogodilo. Jankovićeva je prvo odservirala za 5:4, da bi zatim iskoristila i naredni gem za 5:5, koji je Kuznjecova završila neslavnom duplom servis greškom. 

Usledilo je potpuno „vraćanje iz mrtvih“ Jelene, dok je Kuznjecova na drugoj strani totalno izgubila ritam. Ruskinja je nastavila sa duplim greškama, u poslednjem gemu ih je imala dve, pa je gem lako otišao na stranu srpske teniserke za 7:5 u drugom setu. Zanimljiv statistički pokazatelj drugog seta je bio da je Kuznjecova napravila čak 5 duplih servis grešaka i imala čak 24 neiznuđene greške, dok je Jelena imala duplo manje (12). 

 I u trećem setu Jankovićeva ne staje, pa osvaja i naredna tri gema, odnosno osam uzastopnih. Kuznjecova nekako zaustavlja tu seriju i smanjuje na 3:1 u odlučujućem delu igre. Ali, tu kao da je tek počela najžeća borba, jer su obe teniserke ušle u seriju razornih gemova, posle koje je Kuznjecova uspela da izjednači na 4:4. 

Sa brejkovima je nastavljeno, a tome je u mnogome doprinela i Jelena, koja je duplom greškom poklonila Ruskinji da servira za pobedu (5:4). Jankovićeva je u odbranu meča krenula sa 0:30, Kuznjecova je izjednačila 30:30, da bi usledila brejk lopta za Srpkinju, a zatim i brejk pošto je Ruskinja poslala loptu u aut za 5:5.

Drama se nastavila, Kuznjecova je popravila servis, poeni su se skratili, a kako u trećem setu nema taj-brejka, čekalo se da jedna teniserka popusti. To se dogodilo u 15. gemu seta, koji je pripao Ruskinji za 8:7, da zatim ništa ne bi prepustila slučaju odlično servirajući za konačnih 2:1, odnosno 9:7 u trećem setu.