"Svakog dana me je ponižavao, govorio mi da sam debela"

WTA 9. jan 201815:11 > 15:12
Podeli:
Getty images/Daniel Kalisz

Bivša vimbldonska šampionka Marion Bartoli objavila je pre tri nedelje da se vraća tenisu, a u intervjuu za L‘ekip kaže da je osnovni razlog želja da se oseća živom ponovo.

Dobila je poruke od Monike Seleš, Serene Vilijams i Janika Noe i rekla je da joj podrška mnogo znači.

“Stižem u Nacionalni teniski centar u 9.00, a odlazim u 21.00. Svakog dana bavim se tenisom tri i po do četiri sata, dva-dva i po sata fitnes, zatim oporavak, a između svega toga malo dremnem. Obožavam takav život, mislim da ga svi vrhunski sportisti vole jer samo to donosi rezultate“, opisala je 33-godišnja Bartoli za štampano izdanje L‘ekipa svoju dnevnu rutinu.

Posle karijere Marion je naglo smršala iz višestrukih razloga – jedan je bio virus koji je zakačila u Indiji, a drugi njena “toksična ljubavna veza“. Mnogi su se zabrinuli za nju, pošto je u jednom periodu izgledala bolesno mršava.

“Pre virusa sam mnogo kilograma izgubila zbog svog bivšeg, koji mi je napravio pakao od života. On je zaista bio totalni šu..k. Mnogo sam naučila iz svega toga… Zbog svog karaktera, prihvatala sam neprihvatljive stvari i govorila sebi da nije ozbiljno, a na kraju sam bila potpuno uništena. Izgubila sam mnogo na težini, bila sam slaba, to mi je uticalo na imuni sistem i onda me je virus dokrajčio. Bila sam ekstremno mršava, a da to nisam ni primećivala“, kaže Bartoli i dodaje:

“Kada sam se povukla, bila sam najsrećnija osoba na svetu. Onda sam 2014. upoznala svog starog dečka. Svakog dana mi je govorio da sam debela. Svakoga dana. Kada bi video mršavu devojku na ulici, rekao bi mi: ‘Vidiš kako je ona mršava i lepa‘. To mi baš nije pomagalo“.

Bartoli sada kaže da više nije opsednuta kilažom, kao i da joj je ceo pakao koji je prošla pomogao da sazri.

“Trebalo mi je godinu i po dana da se vratim na normalan energetski nivo, dugo nisam mogla da jedem šta želim. Takođe, pre bih znala da se žalim posle napornog dana, ali sada mi je to ništa u poređenju s onim što sam prošla. Srećna sam što sam zdrava, što imam energije i što se budim svakog jutra“.

Graham Denholm/Getty Images

Na pitanje zašto je, za razliku od Agasija i Nišikorija npr. koji su prvo odlučili da se vrate kroz čelendžere, ona za povratak odabrala veliki turnir kao što je Majami, Bartoli je odgovorila:

“Nije ista stvar. Oni nisu bili blizu smrti. Iskreno, neću da trpim da igram čelendžere, igrala sam ih sa 16, neću sa 33 godine. Ako se vraćam, želim da igram velike mečeve na velikim stadionima. Želim da povratim bolju sliku o sebi u svojim očima, zato je ovaj povratak dupli proces i zato ulažem toliko. Delom zato što želim da pobegnem ovoj bolesti i da dokažem da, uprkos tome što su me centimetri delili od smrti, ponovo mogu da budem tri sata na terenu i da pobedim. A drugi razlog jeste što me je on ponižavao svakog dana. Svakog dana, na podmukao način, činio je da se osećam bezvredno. Oduzeo mi je svaku radost života. Želim da dokažem da mogu da ustanem“.

Za kraj, Marion se prisetila najmračnijeg trenutka poslednjih godina.

“Nikada neću zaboraviti Vimbldon 2016, nikada. Kada su mi doktori rekli da ne mogu da igram na turniru legendi jer mi je srce preslabo i da postoji rizik od srčanog udara, a pre tri godine sam bila šampionka… To je kao udarac u lice. Kada bih išla u krevet, nisam znala hoću li biti živa sledećeg dana“, zaključila je Bartoli.

Tokom dosadašnje karijere Francuskinja je osvojila osam titula, uključujući taj Vimbldon 2013, a najbolji rang joj je sedmo mesto.