Sari Erani produžena kazna zbog "slučajnog" dopinga

WTA 11. jun. 201815:17 > 15:33
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Italijanska teniserka Sara Erani je u februaru 2017. godine bila pozitivna na doping testu. Prvobitna suspenzija, koju je Sara odradila, je bila dva meseca, a sada će ona još osam meseci morati da bude van terena. Inače način na koji je teniserka unela nedozvoljeni letrozol je prilično bizaran.

U februaru 2017. godine je Italijanska antidoping agencija u vansezonskom testiranju u porodičnoj kući Sare Erani ustanovila da je teniserka imala nedozvoljenu supstancu letrozol u svom organizmu. Ona je rezultate testa dobila tek u aprilu te godine i nastavila je da igra nadajući se pozitivnoj presudi. Dvomesečnu kaznu je Erani odslužila u periodu avgusta i septembra prošle sezone, a taj period će se uračunati u novu kaznu za 31-godišnju Italijanku, pa će ona morati još osam meseci da bude van terena. 

Pooštrenje kazne je tražila Italijanska antidoping angencija koja se žalila Sportskom sudu u Lozani. 

Sud je utvrdio i način na koji je Sara Erani unela letrozol. Ta supstanca se nalazila u leku kog je koristila Sarina majka koja je spremala hranu za celu porodicu te na taj način letrozol stigao i do organizma teniserke. Sud smatra da je italijanska teniserka morala da bude pažljivija u ovoj situaciji i da se krivica njene majke može pripisati i Sari Erani. 

Letrozol se inače koristi kod tretmana karcinoma dojke. 

Ova teniserka je inače 2012. izgubila finale Rolan Garosa od Marije Šarapove, a mnogo se bolje snalazila u dublu. U kombinaciji sa Robertom Vinči Sara je kompletirala grend slem. 

Ove nedelje je Erani tek 72. teniserka sveta, a na ovogodišnjem Rolan Garosu ispala je u prvom kolu od Alis Korne.