Erani: Zgrožena sam suspenzijom

WTA 11. jun. 201822:57
Podeli:
Cameron Spencer/Getty Images

Italijanska teniserka Sara Erani rekla je da nije zaslužila da joj suspenzija bude povećana sa dva na deset meseci pošto je ustanovljeno da je pala na doping testu zbog leka za rak.

Nekadašnja peta teniserka sveta, vicešampionka Rolan Garosa iz 2012. godine, bila je pozitivna na zabranjeni lek letrozol.

Sud za arbitražu u sportu prihvatio je objašnjenje Eranijeve da se lek koji je koristila njena majka nekako našao u hrani. Međutim, istraga je pokazala da je mala krivica za sve i na 31-godišnjoj teniserki, što opravdava kaznu od deset meseci.

Zgrožena sam. Mislim da se ništa slično nije desilo i nikada se, po mom skromnom mišljenju, to nije rešilo na ovakav sraman način“, istakla je Eranijeva.

Do povećanja suspenzije je došlo posle žalbi Italijanske antidoping agencije, koja je tražila oštriju kaznu, i Eranije, koja je zahtevala da joj se priznaju rezultati koji su izbrisani zbog kazne.

Eranijeva, koja je prošle nedelje stigla do polufinala turnira na Bolu, sada će morati da odradi osmomesečnu suspenziju.

Nikada nisam koristila nijednu doping supstancu, previše volim tenis da bih uradila nešto tako. Nepravedno sam tretirana i boriću se protiv toga tako što ću držati uspravno glavu jer sam sigurna da sebi ne mogu ništa da zamerim“, naglasila je italijanska teniserka.

Osvajačica pet Gren slemova u dublu je prvobitno kažnjena dvomesečnom suspenzijom u avgustu 2017. godine i svi njeni rezultati od 16. februara do 7. juna te godine su izbrisani.

Eranijeva je rekla da je njena majka koristila lek koji je nađen u njenom sistemu u okviru tretmana zbog raka dojke i da joj je nekoliko pilula palo na radni deo u kuhinji dok je spremala ručak. Letrozol povećava telesnu masu, a na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije se našao zbog zabrinutosti da bi mogli da ga koriste bodibilderi. Nezavisna komisija, koju je odredila Međunarodna teniska federacija, objavila je da ne postoje dokazi koji bi ukazali da taj lek bilo kako može da pomogne teniserima.