Voznjacki: Kao da me udario automobil

WTA 10. sep 202013:06 > 13:18
Getty Images/Michael Dodge

Posle Australijan Opena ove godine, Karolina Voznjacki, nekadašnji broj jedan, odlučila je da okonča profesionalnu karijeru. Kao razlog je navela “želju da formira porodicu sa suprugom Dejvidom Lijem”. Velikog udela u odlasku je imala i bolest koja joj je dijagnostifikovana u leto 2018. godine.

Daniel Pockett, Getty Images Sport

Reč je o reumatidnom artritisu, autoimunoj bolesti, koja prvenstveno napada zglobove, ali i može da ugrozi kožu, oči, srce i krvne sudove. Prve ozbiljnije probleme osetila je na turniru u Montrealu 2018. godine.

Kada sam se probudila dan posle meča, koji je trajao tri sata, osetila sam strašan bol u celom telu. Kao da me udario automobil i da sam dobila mononukleozu u istom trenutku. Suprug je morao da mi veže rep na kosi. Toliko sam bila nemoćna” rekla je Dankinja za “Pipl magazin”.

Dijagnoza joj je ustanovljena nekoliko dana kasnije u Njujorku. Bila je iznenađena, ali je shvatila da neke simptome ima već dugo vremena. Nije govorila o tome, već je nastavila da igra. Samo mesec dana kasnije osvojila je Kina Open.

To je bio jedan od najznačajnjih dana u mojoj karijeri. Samo je moja porodica znala za bolest. Pokazala sam se sebi da sam uprkos svemu, sposobna za velika dela”, rekla je Voznjacki.

Posle završnog Mastersa iste godine, objavila je zvanično da bolje od reumatidnog artritisa. Karolina je igrala još tokom cele 2019, da bi posle Melburna stavila tačku na sjajnu karijeru.

Trudim se da živim normalno. Slušam svoje telo i ne forsiram se mnogo kada dođu loši dani. Takođe imam dijetu, više spavam, izbegavam stres i redovno idem na masaže. Teško je to reći, ali navikla sam da se nosim sa ovim problemom”, rekla je 30-godišnja Voznjacki.

Povezano