"Osaka ide putem Džesija Ovensa i Muhameda Alija!"

US Open 12. sep 202015:58 > 16:01
Podeli:
Matthew Stockman/Getty Images

Japanska teniserka Naomi Osaka našla se u fokusu medija na US Openu – kako zbog odličnih nastupa na terenu, kako i zbog društvene angažovanosti u pokretu “Black Lives Matter”. Poznati afroamerički pisac Bej Meknil uporedio ju je zbog toga sa legendama društvenog aktivizma u svetu sporta.

Muhamed Ali je rizikovao svoju karijeru kako bi protestovao protiv stvari koje je smatrao nepravednim i pogrešnim. Mislim da Naomi prati njegov put. Ona se pridružila zajednici koja ima istoriju, nasleđe i seže sve do Džesija Ovensa. Ono što je ona učinila veoma podseća na Džesija Ovensa. Možda ne toliko u SAD koliko u Japanu. Mislim da je ona Džesi Ovens Japana”, izjavio je Bej Meknil, aktivista i pisac afroameričkog porekla, koji živi u Japanu, državi u kojoj je 22-godišnja teniserka odrasla.

Osaka na svaki meč tekućeg izdanja US Opena izlazi sa maskom na kojoj piše ime jednog od Afroamerikanaca, kojeg su ubile policijske snage u SAD.

Meknil smatra da je došao trenutak da u Japanu poruke o međurasnoj ravnopravnosti šire sportske zvezde iz “mešovitih” brakova, poput košarkaša Vašington Vizardsa Ruija Hačimure i bacača Čikago Kabsa Jua Darviša.

Osaka je odrasla u gradu Osaki – majka joj je Japanka, a otac sa Haitija. U tensikoj karijeri osvojila je pet WTA titula u singlu (dva Gren slem turnira), a bila je i svetski broj jedan. Prema informacijama Forbsa, Osaka je bila najplaćenija sportistkinja sveta u 2019. godini.