Azarenka: Ne znam da li bih svoju ćerku upisala na tenis

Matthew Stockman / Staff

Beloruska teniserka Viktorija Azarenka apelovala je na nadležne u tenisu da se pozabave optužbama na račun manipulativnih trenera, koji na izvestan način eksploatišu mlade igračice.

Oko nedelju dana pošto je Belgijanka Fioina Fero optužila svog nekadašnjeg trebera Pjera Butera da ju je silovao kada je imala 15 godina, Azarenka je kazala da bi dvaput razmislila pre nego što bi svojoj ćerki dozvolila da se profesionalno bavi tenisom. Buter je odbacio optužbe tvrdeći da je njihova relacija bila „ljubavna priča“.

Povezano:

„Ne znam šta bih uopšte rekla o tome što je izašlo u vezi sa Fionom Fero. Jedino što možete da uradite je da proverite kako je i da joj pružite ruku i pomoć. Čestitam joj na tome što je hrabra. Nadam se da će iz te situacije izaći jača i da joj karijera neće biti uništena zbog toga. To je veoma, veoma teška tema“, istakla je Azarenka.

Trenutno 20. teniserka sveta je kao deo osmočlanog Saveta igrača istakla da je osetila potrebu da poradi na merama zaštite protiv trenera – ne samo onih koji su optuženi za seksualno iskorišćavanje, već i onih koji na bilo koji način manipulišu igračicama u pokušaju da ih izoluju.

„Naš posao je da unapredimo zaštitu igrača. To je za nas, kao za Savet igrača, najvažniji zadatak zbog toga što vidimo te ranjive mlade devojke koje bivaju iskorišćene u raznim prilikama. Posebno u ženskom tenisu vidim toliko trenera koji svoje igračice čine zavisnim od sebe, a to je veoma opasno. Takođe je i vrlo manipulativno. Volela bih kada bi se o tome više razgovaralo. Problem je u tome što kada neko pobeđuje, niko neće da dođe i da pokuša da ukaže na neprimereno ponašanje trenera. Kada pobeđivanje prestane, postane mračno i nikoga nema tu za vas“.

Telegraf Sport je u junu izvestio da je WTA bila voljna da aktivnije istraži barem dva slučaja problematičnih trenera. Legendarna američka teniserka iz osamdesetih Pem Šrajver nedavno je otkrila detalje toksičnog odnosa sa svojim trenerom iz tinejdžerskih dana Donom Kendijem.

„Mnogo nekadašnjih, kao i aktivnih igrača mi je poslalo poruke podrške. Mnogi od njih su imali relacije koje bi mogle da se kategorišu kao i moja sa Donom. U krajnjoj liniji, svako poznaje nekoga ko je bio u toj poziciji“, istakla je Šrajver.

Komentari

Vaš komentar