Iga: Ja već dominiram

WTA 20. feb 202317:50
Guliver

Nije bila malo iznenađena Iga Švjontek pitanjem na konferenciji za medije u Dubaiju – mnogi kažu da ste vi sledeća teniserka koja će dominirati?

#related-news_0

– Pa ja već dominiram – uzvratila je najbolja na svetu na ovaj novinarski autogol.

– To sam pokazala prošle godine.

Poljakinja je u Klub avijacije došla po reprizu filma „Već viđeno.“ Baš kao i prošle godine, ostala je kratkih rukava u Australiji, ali je od trijumfa u Dohi nanizala najdužu seriju pobeda u ovom veku – sve do trećeg kola Vimbldona.

Sada je ponovo pobedila u Kataru, ali u celoj priči postoji i jedna promena – prošle godine nije igrala u Dubaiju i sada želi da i taj pehar doda.

– Nikada ovde nisam pobedila i nadam se da će biti treća sreća – ističe Švjontekova koja ima samo 21 godinu.

Uverena je da poraz u Melburnu nema bitnije značenje.

– Zadovoljna sam kvalitetom svog tenisa, najveća takmičenja tek predstoje. Sabalenka je osvojila Australijski open, ona je puno radila na svojoj igri, ali i ja sam. Možda se ovde sastanemo i sigurno će biti atraktivan duel.

Njihov duel je moguć tek u finalu jer su postavljene na dva različita kraja žreba.

U Dohi Iga nije izgubila nijedan set, oborila je rekord Monike Seleš, Kris Evert i Štefi Graf u broju izgubljenih gemova na putu do titule. Njih tri su imale po osam izgubljenih gemova u Indijanapolisu (Evert), Mavi (Graf) i Tampi (Seleš), a Poljakinja je izgubila samo pet. Ali imala je meč manje jer se Belinda Benčić predala bez igre. U pitanju su žrebovi sa 16 ili 28 takmičara, sa četiri meča.

– Vreme posle poraza u Melburnu iskoristila sam da se dobro pripremim. Ribakina me je tamo zasluženo pobedila, dobro sam naučila tu lekciju. Shvatila sam da moram da trčim mnogo više. U Dohi sam uspela u tome – istakla je Švjontekova koja je prošle godine stigla do serije od 37 pobeda, najduže od 1997. i Martine Hingis.

Iga u Klubu avijacije startuje u utorak, a prva rivalka je Lejla Fernandez. Kanađanka je igrala ono čuveno finale protiv Eme Radukanu, ali od tada, baš kao ni Britanka, nije napravila ništa bitno.