MOK je navodno ponovo razgovarao sa Peng Šuaji

WTA 2. dec. 202113:15 > 13:20
Podeli:
Peng Šuaji
Via Guliver

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je saopštio da je u četvrtak ponovo obavio video-razgovor sa kineskom teniserkom Peng Šuaji.

Iz MOK nisu saopštili teme razgovora i samo su dodali da „dele istu zabrinutost kao i mnogi drugi ljudi i organizacije o sigurnosti Peng Šuaji, ali da su se ipak odlučili za pristup koji je usmeren na samu osobu“.

Gde se nalazi Peng Šuaji, jedna od najvećih kineskih sportskih zvezda i najboljih igračica u parovima, postalo je pitanje međunarodne javnosti, nakon što je gotovo pre mesec dana nestala, pošto je optužila uticajnog člana Komunističke partije Kine, da ju je prisiljavao na polni odnos.

Povezane vesti

Šuaji je 21. novembra održala video-poziv sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom, međutim WTA je u sredu suspendovala sve svoje turnire u Kini.

„Ne vidim kako mogu da tražim od naših sportista da se tamo takmiče, kad Peng Šuaji ne sme slobodno da komunicira i čini se da je bila pod pritiskom da protivreči svojim navodima o seksualnom zlostavljanju“, rekao je izvršni direktor WTA Stiv Sajmon u izjavi.

Odluku o suspenziji podržale su mnoge teniske zvezde, poput Novaka Đokovića, Martine Navratilove, Kris Evert, Endi Rodik i mnogi drugi.

„U potpunosti podržavam stav VTA Tura, jer nemamo dovoljno informacija o Peng Šuaji. Ovde je reč o životu jedne teniserke, tako da mi kao teniska zajednica moramo da budemo zajedno“, objavio je Đoković iz Madrida, gde se priprema za polufinale Dejvis Kupa protiv Hrvatske.

Ataše za štampu ministarstva inostranih poslova Vang Venbin nije direktno komentarisao potez VTA, ali je rekao da se Kina „protivi politizaciji sporta“.

Global Tajms, glasilo Komunističke partije Kine na engleskom jeziku, u četvrtak je žestoko napalo VTA Tur, optužujući tu organizaciju da „unosi politiku u ženski tenis“ i da je „poluga zapadnog javnog mnenja“.

Komentari

Vaš komentar