Novak o „Slučaju Peng“: Užas, nadam se da će je pronaći

WTA 20. nov. 202111:381 komentar
Podeli:
Novak Đoković
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Najbolji teniser sveta Novak Đoković u petak je lakom pobedom nad Kameronom Norijem, u meču bez rezultatskog značaja, potvrdio prvo mesto u grupnoj fazi Završnog masters turnira u Torinu. Međutim, centralna tema na konferenciji za medije nije bio ubedljiv trijumf srpskog tenisera nad Britancem, već ono što se trenutno događa sa kineskom igračicom Šuai Peng.

Nekadašnja najbolja dubl-igračica sveta je na društvenim mrežama objavila da ju je seksualno zlostavljao bivši premijer Kine Žang Gaoli, a nakon toga je nestala. Od tada niko nije uspeo da stupi u kontakt sa njom, a Kineskinja se javnosti obratila putem pisma u kojem tvrdi da se oseća dobro i da ne postoje nikakvi problemi. Međutim, mnogi sumnjaju u verodostojnost pismenog obraćanja kineske teniserke.

O Šuai Peng:

Na konferenciji je Đoković bio upitan da pruži svoj komentar situacije u kojoj je trenutno kineska teniserka.

Trenutno nemam informacije o njoj, samo sam na brzinu pred meč video da je izdato neko saopštenje u vezi sa Šuai Peng. Neko mi je rekao da je izdato saopštenje da je ona pronađena i da se negde nalazi, ne znam da li je u pitanju zatvor… Ne znam. Nadam se da je zdrava i da je pronađena. Ako je to slučaj, onda je barem izbegnuto ono najgore. U potpunosti podržavam izjavu predsednika WTA. Ovakve stvari mogu svakome da se dogode, ali ne znam da li smo do sada imali takav slučaj. Ipak, svako može da se izgubi, nešto može da vam se dogodi. Čitava teniska zajednica treba da podrži i Peng i njenu porodicu. Ako bi se u Kini održavali turniri, a da se ova situacija ne reši, to bi bilo zaista čudno. Razumem stav koji je zauzela WTA“, izjavio je Novak Đoković.

PTPA, organizacija čiji je jedan od suosnivača upravo Đoković, objavila je da čitav teniski svet treba da se udruži u ovoj situaciji i da preduzme potrebne mere.

Situacija je užasna, osoba je nestala. Ona je jedna od najpoznatijih kineskih igračica. Kina je ogromna zemlja, veoma bitna za tenis, naročito za WTA tur jer tamo imaju mnogo takmičarki. Mnogi turniri se igraju u Kini. Zaista se nadam da će biti pronađena, to bi moglo da se dogodi bilo kome u bilo kom delu sveta“, rekao je prvi reket sveta.

Komentari

Vaš komentar