Peng se pojavila na turniru – pokušaj da se smiri javnost?

WTA 21. nov. 20219:103 komentara
Podeli:
Mark Kolbe/Getty Images

Kineska teniserka Šuai Peng pojavila se u javnosti na turniru za mlade koji se igra u Pekingu. To pokazuju snimci organizatora. Ona je optužila visokog državnog zvaničnika za seksualno zlostavljanje, a od tada Komunistička partija Kine pokušava da umiri javnost i strahovanja iz inostranstva suzbijajući informacije o tome gde se nalazi Peng i u kom je stanju.

Na snimku koji su objavili organizatori turnira „China Open“ na društvenoj mreži Vajbo (Weibo) ne pominje se aktuelna situacija i problem u vezi sa Peng. Ona stoji pored terena i potpisuje teniske loptice tokom druženja sa decom.

Dan ranije urednik zvaničnog javnog glasila komunističke partije je na Tviteru objavio da će se Peng uskoro pojaviti u javnosti, a pre njegovog tvita je i najpopularniji državni list objavio da je Kineskinja kod kuće i da je dobro, kao i da će se uskoro oglasiti.

Iz teniske, ali i šire javnosti i dalje stižu reakcije i komentari, ali i strah da sada vladajuća stranka pokušava da smiri zabrinutost javnosti, bez priznavanja da je Peng zaista nestala nakon što je optužila uglednog člana vladajuće partije Džanga Gaolija da ju je silovao.

Upravo je njen nestanak, ali i ćutanje Vlade na apele za informacije podstaklo pozive na bojkot Zimskih olimppijskih igara u Pekingu u februaru, što je za Komunističku partiju izuzetno važan i prestižni događaj.

Peng Šuaj je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra objavila je da ju je nekadašnji premijer Kine Džan Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča pre tri godine. Ona je rekla da je Džanova supruga tada „stražarila ispred vrata“.

Ona je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je „posle toga imala osećanja prema njemu“. Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne reči kao „tenis“ blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng. Od tada niko nije video ni čuo Peng Šuaj.

Vladajuća komunistička partija suočavala se sa sve većim apelima teniskih zvezda i zvaničnika da dokaže da je Peng, trostruka učesnica Olimpijskih igara i bivša prva teniserka sveta u dublu, bezbedna i da joj dozvoli da govori slobodno.

Rasprave o njenoj optužbi su obrisane sa veb sajtova u Kini. Portparol vlade je u petak demantovao bilo kakvo znanje o tim optužbamPittsburgh Penguins, a. Internet filteri vladajuće stranke takodje blokiraju većinu ljudi u Kini da vide druge društvene mreže u inostranstvu i većinu globalnih televizijskih mreža.

U petak je zaposleni kineske državne televizije objavio na internetu fotografije teniserke Peng Šuaj u novom pokušaju da se odagna zabrinutost zbog njenog nestanka. Svetske agencije navele su da nije moguće utvrditi kada su te fotografije snimljene.

 

Komentari

Vaš komentar