Ribakina: Vimbldon ipak nije bio sreća

WTA 9. feb 202310:33
Jelena Ribakina
Dan Hamilton-USA TODAY Sports via Guliver

Teniska senzacija prošle godine zove se Jelena Ribakina. Tada malo poznata Moskovljanka koja igra sa kazahstanskim pasošem, osvojila je Vimbldon. Ali ako je u tom trenutku to bila vest za nevericu, pre desetak dana je u Melburnu plasmanom u finale potvrdila klasu.

– Trijumf na Vimbldonu bio je neverovatan podvig, ali imala sam razne sumnje – priseća se Kazahstanka koja je državljanstvo promenila još pre nekoliko godina jer od Ruske teniske federacije nije dobila neophodnu pomoć za teniski razvoj.- Pitala sam se da li sam pehar osvojila zahvaljujući sreći, da li mi je pomogao lak žreb i slično. Ali kada sam se plasirala u finale u Melburnu, sve dileme su nestale. To je bio veliki uspeh i doneće mi veliko samopouzdanje pred naredne turnire.

povezane vesti

Imala je taj maler da osvoji najveći trofej u teniskom svetu ali da za to ne bude nagrađena poenima za svetsku listu.

– Mnogo mi je smetala ta činjenica jer nisam popravila rejting i zato sam imala teže žrebove – objašnjava.- Zbog toga je i moj program turnira bio mnogo komplikovaniji, jer sam želela da se kvalifikujem za završni Masters. Nije bilo lako.

Iako je još letos trebalo da bude u prvih 10 na svetu, to joj je pošlo za reketom tek nedavno, posle finala na Melburn parku.

– Sada mogu mnogo lakše da pravim plan turnira – zadovoljna je.- Sve je lakše kada si u prvih 10. Ponekad imaš prednost da ne moraš da igraš prvo kolo, što mnogo pomaže kada ideš sa turnira na turnir.

Ribakina se osvrnula i na tvrdnje da je Stefano Vukov, njen trener iz Hrvatske, sipao uvrede na njen račun tokom finala u Melburnu.

– Iako sam u Australiji postigla veliki uspeh, bilo je nekih veoma negativnih komentara. Želim da razjasnim, Stefano je verovao u mene kada niko nije. Odavno smo napravili strategiju kako da postižem uspehe na gren slem turnirima i to se ostvaruje. On je veoma strastven trener, veoma mnogo zna o tenisu. Svi koji me dobro poznaju, znaju da nikada ne bih prihvatila trenera koji me ne poštuje. Stefano mi je pomogao da postignem velike stvari i zato molim sve da ignorišu ovakve lažne vesti.

 

 

Komentari

Vaš komentar