Vunderkind, droge i krađa, pa grend slem titule

WTA 29. sep 20227:381 komentar
Podeli:
Dženifer Kaprijati
Henri Szwarc/Bongarts/Getty Images

Sa samo 13 godina, Amerikanka italijanskog porekla našla se na naslovnoj strani Sports ilustrejteda. Već sa 14 je igrala polufinale Rolan Garosa, naredne i na Vimbldonu i US openu, postala je i olimpijska šampionka.

Međutim, nije joj se dopao život pod reflektorima. Pobunila se protiv strogog odrastanja i protiv toga što je prerano odrasla – krađa, hapšenje zbog posedovanja marihuane, lude žurke, rehabilitacija zbog prekomerne upotrebe droge. Osećala se odvratnom na terenu, samo je želela da pobegne s njega posle mečeva, razmišljala je o samoubistvu.

Dve godine je pauzirala, a onda se vratila na teren – zrelija, pametnija. Volela je da hvata loptu u penjanju, naročito na riternu, imala je razoran forhend i bila je hitra. I počela je da ostvaruje ono što joj je zacrtano na toj naslovnici kada je imala samo trinaest godina.

Osvojila je tri grend slem titule – 2001. i 2002. u Melburnu je pobedila Martinu Hingis, a u drugom finalu je imala set i 0:4 zaostatka. Spasla je i četiri meč lopte. „Ni sama ne znam kako sam pobedila“. Nije to bilo jedino triler slem finale koje je Kaprijati igrala i pobedila – 2001. je na Rolan Garosu pobedila Kim Klajsters sa 1:6, 6:4, 12:10.

Clive Brunskill /Allsport/Getty Images

Sedamnaest nedelja je bila broj 1, ukupno osvojila 14 titula pre nego što su je povrede sustigle. Povukla se 2004. godine i nema je mnogo u javnosti. Mučila se s depresijom, opet bila na rehabilitaciji, bivši dečko ju je optužio da ga progoni: samo takve stvari su prodrle do površine i dale nam do znanja da je nemir u glavi nikada nije napustio.

Ako sa fotografije slučajno niste znali, reč je o – Dženifer Kaprijati.

Komentari

Vaš komentar