„Za mene je Monika Seleš najveća od svih!“

WTA 25. sep 202210:591 komentar
Podeli:
Getty images/Simon Bruty

Ana Ivanović je 2008. godine osvojila Rolan Garos, a 31 godinu ranije Jugoslavija je na istom turniru imala Grend slem šampionku. Mima Jaušovec, danas Slovenka, a pre 45 godina Jugoslovenka, bila je prva igračica iz Jugoslavije kojoj je to pošlo za rukom. Ona je u razgovoru za portal N1 govorila o tome kako je izgledalo biti teniserka u neko drugačije vreme, šta je kupila od Grend slem nagrade, kao i kako vidi budućnost tenisa.

Kako je Jaušovec rekla za portal N1, od novčane nagrade koju je osvojila na Rolan Garosu kupila je kasetofon da bi mogla da snima dnevnik.

Povezano:

Govoreći o tadašnjem vremenu, iz ugla tenisera, citirala je reči Bobe Živojinovića.

„U jednom filmu o meni, Živojinović je rekao da je tada moj uspeh značio svim igračima sa ovih prostora, jer su videli da je to moguće“, rekla je ona.

Razlike u tenisu danas i tada su primetne.

Jaušovec se u razgovoru za portal N1 priseća da su na turnirima igrači sve plaćali sami.

„Nije kao danas, snalazili smo se sami, a danas svi imaju velike ekipe oko sebe. Učili smo sami, gledali smo druge kako treniraju i brat mi je pomagao koliko je mogao“, kaže ona i dodaje da nije imala trenera, tim, fizioterapeuta, kao što današnji igrači imaju.

Ističe da joj je veliki ponos što je, u konkurenciji velikih sportista u Jugoslaviji, dva puta izabrana za Sportistkinju Jugoslavije, iako tenis, kako kaže, tada nije bio popularan kao danas.

Kao zanimljivost navodi da je sedamdesetih godina prekidala američku turneju da bi polagala ispite u gimnaziji, što je danas teško zamislivo.

„Tada sam bila pionir, prvi put su to odobrili – da sam mogla tako da polažem ispite. Sada postoje sportske gimnazije i sportistima je u velikoj meri olakšan život“, kaže ona.

Mima Jaušovec
Image ID: 0013079565 via Guliver

Dodaje da je jednom prilikom na beogradskom aerodromu imala problema zbog viška prtljaga, jer je nosila – knjige da bi učila.

Za nju je, kako ističe, „Monika Seleš bila najveća od svih“.

„Krivo mi je da nije imala više mogućnosti da nastupa zbog onoga što joj se desilo. Najveća od svih teniserki, bila bi sigurno dugo prva, da joj se nije to dogodilo. I kao osoba je fenomenalna“, ističe Jaušovec.

Osvrnula se i na trenutno stanje u tenisu i rekla da „i ATP i WTA donose neke odluke sa kojima se ne slažu svi igrači“ i istakla da bi trebalo svim igračima dati mogućnost da nastupaju na svim turnirima.

Ove godine karijere su završili i Serena Vilijams i Rodžer Federer.

„U muškoj kategoriji ima više mladih talenata koji bi mogli da naslede ‘veliku četvorku’, iako mislim da će Novak Đoković da igra najduže od njih četvorice, jer mi se čini da je najzdraviji i najpripremljeniji i psihički i fizički. A kod takmičarki ima mnogo mladih, ali nijedna nije toliko istupila, da mogu da navedem neku. Ima sigurno 10, 15 njih, od kojih svaka može da osvoji Grend slem“, kaže.

Mima Jaušovec
Image ID: 0026893255 via Guliver

Dodaje da ipak kod muškaraca ima četiri ili pet igrača koji su izašli iz sredine.

„I koji su i sada bili sposobni da pobede tu četvoricu najboljih, ali moraju da budu konstantni, ne samo da osvoje jedan Grend slem, nego 2,3 i da osvajaju i turnire“, smatra ona.

„Drago mi je što sam kao mlada počela da igram sa Bili Džin King, Margaret Kort, zatim sa Kris Evert i Martinom Navratilovom, a još sam igrala i pratila tenis i za vreme karijere Štefi Graf i Monike Seleš“, priča ona za portal N1.

Kako kaže, tenis je i dalje deo njenog života i i dalje ga voli. Bila je ambasador nedavno održanog turnira WTA 250 serije u Portorožu, a pre nekoliko dana je proglašena počasnom građankom Maribora – svog rodnog grada.

„Teniski centar Mima sam vodila 25 godina i odgajala mlade tenisere, a tu je trenirala i reprezentacija. I danas idem na najveće turnire i učestvujem u akcijama WTA legends, organizacije koja pokušava da pomaže bivšim igračicama koje se nađu u nekim problemima, na primer zdravstvenim. U Mariboru sam sa Rotaractom imala Fondaciju Mima za pomoć mladim sportistima iz socijalno ugroženih porodica“, priča ona za N1.

Jaušovec je tokom karijere jednom osvojila Rolan Garos u singlu i jednom u dublu, a u singlu je bila u finalu još dva puta. Na US openu i Australijan openu je došla do polufinala, a na Vimbldonu do četvrtfinala u singlu i finala u dublu. Osvojila je i Masterse u Rimu, Torontu… U juniorskoj konkurenciji je osvojila sve Grend slem turnire, osim US opena, gde je stigla do finala.

Komentari

Vaš komentar