Barna: Zadovoljan sam, ne znam da li ću i dalje da plivam

Ex-Yu mix 28. jul. 202111:37 > 13:1920 komentara
Podeli:
FOTO: Privatna arhiva Andrej Barna

Andrej Barna je blistao u trci na 100 slobodno. Sjajni Subotičanin je državnim rekordom 47,94 osvojio deveto mesto na Igrama u Tokiju.

Posle Čavića (srebro u Pekingu 2008. i četvrto mesto u Londonu 2012. godine na 100 delfin) i Stjepanovića (šesti na 200 delfin u Londonu 2012. godine), je treći predstavnik Srbije, ispred čijeg imena u plasmanu stoji jednocifren broj.

povezane vesti

Uspeh još više dobija na značaju ako se zna da je Barna tokom 2019. godine imao ozbiljan zdravstveni problem, koji je rešen hirurškim zahvatom. Mladi as nikada nije hteo da govori javno o tome.

U strašnoj konkurenciji falilo mu je samo 12 stotinki da stigne do trke za medalju. Oborio je i državni rekord Milorada Čavića u ovoj disciplini postavljen pre 13 godina na Igrama u Pekingu. Najbolji srpski plivač u istoriji je tada štopericu zaustavio na 48,15.

I zadovoljan sam i nisam. Vremenom sigurno jesam i iskreno sam se nadao da će vreme ispod 48 biti dovoljno za finale. Sa druge strane nisam očekivao da će ostali tako dobro plivati posle jučerašnjih kvalifikacija“, rekao je Barna neposredno posle trke u Tokiju.

Da li misliš da bi u finalu mogao još da pomeriš granicu?

Iskreno možda još jednu desetinku, teško nešto više od toga“, realan je Barna i dodaje „Žao mi je što nisam dobio tu šansu, jer je u finalu sve moguće. Tu je trka i često se dešava da svi zbog pritiska malo podbace“.

Ostala vam je još trka na 50 slobodno?

Tu ništa ne očekujem. Ranije je to bila moja disciplina, sada sam se potpuno prebacio na stotku. Dobio sam poziv, plivaću, ali kao što rekoh nije realno da uradim nešto veliko“, ističe Barna.

Deveto mesto na 100 slobodno, deseto u štafeti 4 x 100 slobodno su odlična ostvarenja?

Stvarno jesu. U ovakvoj konkurenciji, a svi znamo šta znači u plivanju samo doći do Igara, sigurno su to veliki uspesi. Mislim da ljudi nekada i ne razumeju koliko su to visoki dometi i šta treba da se uradi da bi se tu došlo.“

Kakvi su planovi za nastavak karijere?

Iskreno ja još ne znam da li ću i dalje da plivam. Živim u Americi, na Univerzitetu Lujvil u Kentakiju sam na postdiplomiskim studijama. Tamo mi je i trener Kris Lindauer, koji ima ogromne zasluge za ovaj rezultat. Moji planovi su vezani za ostanak u Americi, troškovi su ogromni i planiram da se zaposlim. Iz Srbije nemam finansijsku podršku. Videćemo još kako će stvari odvijati. Znam da mogu još mnogo da pružim, ali trenutno je apsolutno sve neizvesno što se tiče nastavka karijere“, rekao je 23- godišnji Barna.

Komentari

Vaš komentar