Brankica za SK: Olimpijsko zlato bi zaokružilo priču

Ex-Yu mix 26. jul. 202110:302 komentara
Podeli:
Brankica Mihajlović
Takashi Aoyama/Getty Images

Odbojkašice Srbije navikle su da se penju na pobednička postolja, a nacija je navikla da ih dočekuje sa medaljama. Zato su očekivanja od olimpijskog turnira u Tokiju izuzetno velika. Međutim, Brankica Mihajlović ne želi ništa da obećava, iako potvrđuje da 'plave dame' imaju najviše ambicije.

Srbija je svetski i dvostruki evropski šampion. Najjači tim pripremao se više od dva meseca samo za takmičenje u Tokiju. Logično, sada se očekuje jedino zlato koje nedostaje.

povezane vesti

Pred selekcijom Zorana Terzića je izuzetno veliki izazov. Ali ako neko može na njega da odgovori to su onda Maja Ognjenović, Tijana Bošković, Brankica Mihajlović, Milena Rašić, Silvija Popović, Jelena Blagojević, Bianka Buša, Mina Popović, Bojana Milenković, Ana Bjelica, Slađa Mirković i Maja Aleksić.

Pripremne utakmice protiv Italije su to pokazale. Na terenima u Beogradu i Ubu u tri meča su savladane svetske vicešampionke. Brankica je učestvovala u tim duelima, ali je u tom periodu selektor Terzić upozoravao da iskusni primač servisa ima problema sa povredom leđa.

“Mučila sam se, mučili smo se. Trenutno ne bih ni da razmišljam o tome”, odgovorila je Mihajlovićeva pred početak turnira na pitanje da li je sve u redu.

“Koncentrisana sam potpuno na ono što sledi. Nadam se da će sve biti kako treba i sa mnom i sa svim devojkama. Najbitnije da smo zdrave”.

FOTO: CEV

Turnir je počeo na najbolji mogući način – maksimalnom pobedom protiv Dominikanske Republike. Bio je to prvi takmičarski meč koji je ovaj sastav odigrao posle gotovo dve godine. Dobro je došao za razigravanje, za samopouzdanje. Sada se očekuje da ‘plave dame’ pokažu još bolju igru.

Na konstataciju da Srbija slovi za prvog favorita, Brankica je uz osmeh rekla:

“Favoriti smo? Nisam znala. Istina je da naša odbojkaška reprezentacija ima izuzetnu ekipu u poslednjih deset i više godina. Opet, ima dosta kvalitetnih selekcija, koje žele da budu u samom vrhu. Ne bih ništa da prognoziram. Idemo dan po dan, pa ćemo da vidimo. Mi smo raspoložene, uvek dajemo maksimum. Verujem da će to, uz malo sreće, biti dovoljno da ostvarimo svoj cilj i želju”.

Jasno je svima da cilj selekcije koja je svetski i evropski šampion ne može biti ništa drugo do zlatna medalja.

“Tako je. Nije u redu da tek tako idemo na neko takmičenje. Svesne smo da smo svetski i evropski prvaci. Olimpijsko zlato bi zaokružilo sve, ali trenutno nema pritiska. Ne opterećujem se”, istakla je 30-godišnjakinja.

“Daćemo svoj maksimum. Ako i ne uspemo, to je u redu. Mislim da smo vredno trenirale, imamo kvalitet da dođemo sa nekom medaljom”.

Srpski tim ima izuzetno kvalitetne igračice na svim pozicijama. Međutim, Brankica ističe nešto drugo kao glavnu odliku ovog sastava.

“To je zajedništvo koje imamo. To je nešto što nas karakteriše, što ljudi prepoznaju. Dosta i treniramo, imamo kvalitet, talentovana je ekipa, ali svi imamo isti cilj i istu ideju šta želimo da uradimo”.

CEV

Pandemija koronavirusa značajno je uticala na organizaciju Olimpijskih igara. Pored toga što na tribinama nema publike, sportisti se svakodnevno testiraju. Prethodnih dana svakodnevno su objavljivane vesti i o broju zaraženih sportista.

“Ne mogu da razmišljam o tome. Žao mi je svih sportista koji su se suočili sa time. Žao mi je što se sve ovo izdešavalo, naročito u Japanu, gde sam i igrala i imam posebnu emociju prema ovoj zemlji. Japanci su poznati po tome da paze o svakom detalju u organizaciji. Da nije bilo svega ovoga, ne mogu ni da zamsilim kako bi sve ovo izgledalo”.

Priznala je Mihajlovićeva da ovakvi uslovi utiču na svakog pojedinca.

“Podsvesno da. Ali dovoljno smo zrele i iskusne da se fokusiramo na ono što je bitno”.

Narednu utakmicu odbojkašice Srbije igraće protiv domaćina Japana u utorak od 7.20 po srednjoevropskom vremenu.

Komentari

Vaš komentar