Dan odluke: Stipanović cilja medalju, Dukić medal race

Podeli:
Imago Sports

Kompletiran je pretposlednji dan u klasi Laser Standard na Olimpijskim igrama. Posle dve regate, osam jedrenja, Tonči Stipanović je na petom, Milivoj Dukić na 17. mestu, a Žal Luka Zelko na koti 27.

Sledi dan odluke. Tonči Stipanović će u preostale dve regate nastojati da sačuva mesto u TOP 10, mesto u medal race trci, a izvesno je da želi da ponovi uspeh iz Brazila, kada je osvojio srebrnu medalju. Milivoj Dukić još uvek ima šanse da stigne do medal race trke, što bi zaista bio podvig nad podvizima. Odmah treba naglasiti da Dukić zaslužuje sve čestitke, kako zbog plasmana na Olimpijske igre, tako i zbog onoga što je prikazao u Japanu.

Posle dana odmora, jedriličari u klasi Laser Standard su ponovo izašli na regatno polje. Tokom sedme regate, vetar je imao jačinu od 11 čvorova. Tonči Stipanović, momak koji je na Olimpijskim igrama u Brazilu osvojio srebrnu medalju, zauzeo je peto mesto, Milivoj Dukić, najbolji jedriličar Crne Gore je bio na koti 15, dok je Slovenac, Žan Luka Zelko kroz cilj prošao 20.

Phil Walter/Getty Images

Prvo mesto u sedmoj regati osvojio je  Met Vern iz Australije, drugi je bio Sem Mič sa Novog Zelanda, a treći Čarli Bakingam iz SAD. U tom trenutku, kada je generalni plasman u pitanju, Stipanović je bio na petom, Dukić na 16. a Zelko na 26. mestu.

Liderska pozicija je bila u rukama Meta Verna iz Australije, drugi je bio Pavlos Kontides sa Kipra, a treći Robert Šejd iz Brazila.

Usledila je osma regata, kojom je završen pretposlednji dan takmičenja u klasi Laser Standard. Vetar je imao jačinu od 15 čvorova, a Tonči Stipanović, Milivoj Dukić i Žal Luka Zelko su imali mnogo oscilacija.

milivoj dukić, tonči stipanovič, žan luka zelko
Sailing Energy/Wolrd Sailing

Na kraju, Stipanović je bio 11-ti, Zelko 26. a Dukić 27. Osmu regatu je dobio Met Vern iz Australije, drugi je bio Čarli Bakingam iz SAD, a treći Filip Bul iz Nemačke.

Slede još dve regate, koje su na programu 30. jula. Nakon pomenutih regata, deset najboljih jedriličara će jedriti finalnu regatu, ili ti medal race. Osvojeni bodovi se prenose u odlučujućoj regati za mesto na pobedničkom postolju, koja je na programu 1. avgusta.

TOP 10: Met Vern (Australija), Pavlos Kontides (Grčka), Herman Tomasgard (Norveška), Robert Šejd (Brazil), Tonči Stipanović (Hrvatska), Žan Baptist Bernaz (Francuska), Filip Bul (Nemačka), Čarli Bakingam (SAD), Sergej Komisarov (Rusija), Džemin Ha (Južna Koreja).

Komentari

Vaš komentar