Dukić i Stipanović nastavljaju borbu za medal race

Ex-Yu mix 27. jul. 202111:26 > 11:35
Podeli:
Imago Sports

Na Olimpijskim igrama je odjedreno šest retaga, a ostalo je još četiri. Nakon desetog jedrenje, najboljih deset jedriličara će se boriti u finalnoj regati, koja se zove medal race.

Trenutno, Tonči Stipanović iz Hrvatske zauzima sedmo mesto i nalazi se u grupi momaka koji će se boriti za pobedničko postolje. Milivoj Dukić je na koti 12 i može da se nada mestu u medal race trci, dok su šanse Slovenca, Žan Luka Zelka veoma male, jer se nalazi na 28. mestu.

Milivoj Dukić i Tonči Stipanović, koji su briljirali drugog dana, nisu se najbolje snašli po vetru jačine od 17 čvorova, tokom četvrte regate. Stipanović je bio 22. pa je sa drugog pao na osmo mesto u generalnom plasmanu, Dukić je bio 26. pa je sa sedmog stigao do 17. mesta.

Slovenac Žak Luka Zelko je bio 17. pa je bio na koti 22. Prvo mesto u četvrtoj regati izvojevao je Pavlos Kontides, momak koji je doneo prvu medalju sa Olimpijskih igara na Kipar (London 2012), drugi je bio Herman Tomasgard iz Norveške, a treći, fenomenalni Brazilac Robert Šejd.

Tonči Stipanović
Laurence Griffiths/Getty Images

Posle odmora od tridesetak minuta, krenula je peta regata, a vetar je bio nešto slabiji, iznosio je 12 čvorova. Milivoj Dukić je ponovo pokazao da je satkan od jakog materijala. Nije klonuo duhom posle četvrte regata, bio je odličan u petoj, a na kraju je zauzeo sjajno pet mesto. Tonči Stipanović je bio 13. a Žan Luka Zelko 31. U petoj regati, slavio je Martin Karl Ramo iz Estonije, drugi je bio Mat Vern iz Australije, a treći Eliot Hanson iz Velike Britanije.

U tom momentu, u generalnom plasmanu, Tonči Stipanović je bio na koti 10, Milivoj Dukić na 13. a Žan Luka Zelko na 24. mestu. Dugo se čekalo na šestu regatu koja je bila planirana. Na kraju je ipak održana, a jačina vetra je bila 11 čvorova. Tonči Stipanović je zauzeo četvrto, Milivoj Dukić 11. a Žan Luka Zelko iz Slovenije je diskalifikan zbog prestupa. Šestu regatu je dobio Pavlos Kontides sa Kipra, drugi je bio Mat Vern iz Australije, a treći Sem Mič sa Novog Zelanda.

milivoj dukić, tonči stipanovič, žan luka zelko
Sailing Energy/Wolrd Sailing

Jedriličari će sada dobiti dan odmora, a 29. i 30. jula su na programu preostale četiri regate, nakon kojih će se znati, kojih deset jedriličara će biti učesnici medal race trke.

Prvi deset: Pavlos Kontides (Kipar), Metju Vern (Australija), Robert Šejd (Brazil), Herman Tomasgard (Norveška), Karle Taper (Finska), Žan Baptist Berzan (Francuska), Tonči Stipanović (Hrvatska), Eliot Hanson (Velika Britanija), Sergej Komisarov (Rusija), Džemin Ha (Južna Koreja).

Komentari

Vaš komentar