Fenomenalni Dukić i Stipanović, medal race dostižan

Podeli:
Milivoj Dukić
foto: Regate Com Hr / Hrvoje Duvancic

Jedriličari su posle dosta problema tokom prvog dana, nastavili borbe za mesto u finalnoj regati, koja se zove medal race i u kojoj će se deset najboljih, nakon deset regata, boriti za pobedničko postolje.

Tokom prvog dana odjedrena je samo jedna regata, po vetru čija se jačina kretala od osam od deset čvorova. Krenula je i druga, ali je zaustavljena jer je vetar stao.

Uoči drugog dana, momci iz regiona, su bili na različitim pozicijama. Slovenac Žan Luka Zelko je bio osmi, Tonči Stipanović iz Hrvatske 15. a Milivoj Dukić iz Crne Gore na 29. mestu.

Međutim, drugog dana je vetar pojačao, a to je odgovaralo Dukiću i Stipanoviću. Najbolji jedriličar Crne Gore, Milivoj Dukić je drugu regatu, po jačini vetra od 13 čvorova završio na prvom mestu, ispred asova, kakvi su Filip Bul iz Nemačke i Karle Taper iz Finske. Tonči Stipanović je bio sedmi, a Žan Luka Zelko je osvojio 23. mesto.

Nedugo zatim, krenula je treća regata, a jačina vetra je iznosila 15 čvorova. Milivoj Dukić je zauzeo 12. mesto, Tonči Stipanović je bio treći, a Žan Luka Zelko 29.

Nakon tri regata, nakon sabiranja svih rezultata, objavljen je i generalni plasman nakon dva dana takmičenja. Tonči Stipanović koji je na Olimpijskim igrama u Brazilu osvojio srebrnu medalju je na drugom mestu, a Milivoj Dukić na sedmoj poziciji. Podsećanja radi, deset najboljih će izboriti plasman u finalnu regatu, ili ti medal race. Žal Luka Zelko je sa osmog mesta, pao na 23.

Prvi je Estonac Karl Taper, drugi Tonči Stipanović, a na trećem mestu je Pavlos Kontides, momak koji je na Olimpiskim igrama u Londonu, doneo Kipru, prvu medalju u istoriji, koji je dva puta bio svetski prvak. Žan Baptist Bernaz iz Francuske je četvrti, slede Jasper Stalhem iz Švedske, Filip Bul iz Nemačke, Milivoj Dukić, Robert Šejd iz Brazila, Benjamin Vadnai iz Mađarske, a deset najboljih, zaokružio je Eliot Hansen iz Velike Britanije.

Borba 35 najboljih jedrličara planete za mesto među deset najboljih, za mesto u finalnoj regati se nastavljaju se 27. jula, kada je planirano da se odjedre tri regate.

Komentari

Vaš komentar