Ivan Gubijan – srebro, prva atletska medalja 1948. u Londonu

Ex-Yu mix 21. jul. 202123:00
Podeli:
Olimpijske igre 1948
Guliverimage/AP Photo

Prvu atletsku medalju na Olimpijskim igrama Jugoslavija je osvojila 1948. u Londonu zahvaljujući Ivanu Gubijanu.

Legendarni as je u disciplini bacanje kladiva zauzeo drugo mesto sa rezultatom 54.27 metara.

Povezane vesti

Malo je poznato da se Gubijan pre atletike veoma uspešno bavio gimnastikom, ali ga je Drugi svetski rat omeo da učestvuje na Olimpijskim igrama u Tokiju.
Tokom rata prvi put se susreo sa kladivom, a kada je pobedio, u to vreme čuvenog bacača Petra Goića, jasno je bilo da u njemu ima materijala da postane šampion. Goić mu je kasnije bio trener i sigurno je najzaslužnija osoba za brojne Gubijanove uspehe.

Interesantno je da je Gubijan bio visok svega 172 santimetra, dok su njegovi rivali imali i po dva metra. Međutim, to ga nije omelo, već se ispostavilo kao prednost jer je uveo četvrti okret u krugu za bacanje, odnosno jedan više od svih bacača.

Vidite koliki su oni, po dva metra, a ja metar i žilet. Ne mogu da ih imitiram i pobedim,“ pričao je Gubijan, koji je devet puta bio prvak Jugoslavije, tri puta šampion Balnaka, drugi na Mediteranskim igrama…

SK predstavlja sve osvajače medalja

Sport Klub će vam tokom Olimpijskih igara u Tokiju predstaviti sve jugoslovenske osvajače medalja (1924-1988) i one koje su se peli na pobedničko postolje od 1992. do danas. Spremili smo skoro 90 tekstova i iz dana u dan ćete biti u prilici da se podsetite najvećih uspeha sportista sa prostora nekadašnje države.

Bio je član Partizana, a i po završetku karijere ostao je veran ovom klubu, gde je radio kao trener.

Preminuo je u januaru 2009. a jedna ulica u Beogradu nosi ime legendarnog atletičara.

Komentari

Vaš komentar