Josip Čorak – srebro u Minhenu 1972.

Ex-Yu mix 26. jul. 202119:00 > 20:54
Podeli:
Josip Čorak
Print screen

Iako je tek sa 18 godina počeo da se bavi rvanjem grčko-rimskim stilom Josip Čorak je uspeo da ostvari karijeru za svaki ponos.

Na Olimpijskim igrama 1972. u Minhenu, tada 29. godišnji takmičar Like iz Zagreba, kluba čiji je i osnivač, zabeležio je najveći uspeh u karijeri osvajanjem srebrne medalje u poluteškoj kategoriji do 90 kilograma.

Povezane vesti

Čorak je već u drugom kolu napravio veliki podvig pobedom protiv trostrukog osvajača olimpijskih medalja i olimpijskog pobednika sa prethodnih Igara u Meksiko Sitiju, Nemca Lotara Meca, ali je u odlučujućoj borbi za najsjajnije odlijče poražen od višestrukog svetskog i evropskog prvaka, Valerija Rezanceva iz Sovjetskog Saveza.

U periodu od 1966. do 1976. Čorak je čak 11 puta bio šampion Jugoslavije u poluteškoj i teškoj konkurenciji, a 1969. u Modeni je postao šampion Evrope u poluteškoj konkurenciji. U finalu je pobedio Norvežanina Torea Hemu.

Sledeće godine na kontinentalnom šampionatu u Berlinu jugoslovenski reprezentativac bio je treći, a najbolji rezultat na Svetskim prvenstvima mu je četvrto mesto.

SK predstavlja sve osvajače medalja

Sport Klub će vam tokom Olimpijskih igara u Tokiju predstaviti sve jugoslovenske osvajače medalja (1924-1988) i one koje su se peli na pobedničko postolje od 1992. do danas. Spremili smo skoro 90 tekstova i iz dana u dan ćete biti u prilici da se podsetite najvećih uspeha sportista sa prostora nekadašnje države.

Ostao je veran rvanju i u sedmoj deceniji života. Na Svetskom prvenstvu veterana 2005. u Beogradu jedanaesti put je postao šampion planete i na taj način ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

 

Komentari

Vaš komentar