Jugoslovenski „drim-tim“ – srebro košarkaša u Seulu 1988.

Ex-Yu mix 4. avg 202117:00 > 18:313 komentara
košarkaška reprezentacija Jugoslavije 1988. Olimpijske igre, Željko Obradović, Danko Cvjetičanin, Vlade Divac
Guliverimage/imago/Pressefoto Baumann

Na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. prve korake napravio je jugoslovenski košarkaški “drim-tim”. Na čelu je bio Dušan Ivković, a pod nacionalnom zastavom, pored starosedeoca Dražena Petrovića, zvezde u povoju Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Jurij Zdovc...

Sa ovom generacijom igrača u Seulu nemamo obavezu da osvojimo medalju, ali odličja su nam cilj na narednom Evropskom i Svetskom šampionatu,“ poručio je trofejni trener pred put u Seul.

Povezane vesti

Plavi su na tim Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji oduševili svet i najavili ogromne mogućnosti. Već su bili viđeni na tronu, ali ostali su bez zlata. Dudini učenici, shodno godinama, previše samouvereno i opušteno, dočlekali su finale i izgubili od SSSR sa 76:63, iako su u grupi lagano pobedili Sovjete. Sabonis, Kurtinaitis, Marčulionis, Tihonenko, Homičus i ostali iskoristili su loš dan generacije koja će naredne tri godine, odnosno do raspada SFRJ, suvereno vladati svetskom i evropskom košarkom.

U preliminarnoj fazi, u grupi A, Jugoslavija je pobedila SSSR, Centroafričku Republiku, Južnu Koreju i Australije, a poražena je od Portorika. Kao prvi iz grupe Plavi su prošli u finalnu fazu, gde su prvo deklasirali Kanadu sa 95:73, a potom i Australiju u polufinalu sa 90:71.

Zlato je bilo na dohvat ruke, a san je postao još realniji kada su Sovjeti u drugom polufinalu srušili Amerikance predvođene Dejvidom Robinsonom, kasnije NBA zvezdom.
Pobednički trofej je, međutim, otišao u Sovjetski Savez, ali mnogo veća dobit za jugoslovensku košarku bilo je saznanje da će se o većini članova ove generacije tek pisati bajke.

Pored pomenutih Petrovića, Divca, Kukoča, Rađe, Paspalja i Zdovca, srebro u Seulu osvojili su Zoran Radulović, Zoran Čutura, Franjo Arapović, Stojan Vranković, Danko Cvjetičanin i Željko Obradović.

Komentari

Vaš komentar