Karapas novi olimpijski šampion, Pogačaru bronza!

Ex-Yu mix 24. jul. 202110:34 > 14:292 komentara
Podeli:
Ričard Karapas
AP Photo/Christophe Ena

Ekvardorski biciklista Ričard Karapas osvojio je zlatnu medalju u drumskoj trci na Olimpijskim igrama u Tokiju, u kojoj je Tadej Pogačar doneo prvo odličje Sloveniji od početka takmičenja.

Karapas je izuzetno zahtevnu stazu dugu 234 kilometra završio u vremenu od 6:05:26 sati, sa minutom i sedam sekundi prednosti u odnosu na Vauta van Erta iz Belgije i Pogačara. Van Ert je slovenačkog biciklistu pobedio u foto-finišu u cilju.

Pred Igre u Tokiju, Karapas je ubrajan u najveće favorite za zlato s obzirom na konfiguraciju staze koja je pogodovala specijalistima za uspone. Duž 236 kilometara bicikliste je čekao veliki broj uspona, uključujući i nekoliko na obronke planine Fudži, a u takvim uslovima ekvadorski biciklista se najbolje snašao. Krenuo je u beg od pelotona zajedno sa Amerikancem Brendonom Meknaltijem desetak kilometara do cilja, da bi ga ostavio iza sebe pred poslednjih nekoliko kilometara i potom se nije osvrtao.

Na taj način, Karapas je došao do jednog od najvećih uspeha karijere, među koje se ubraja i trijumf na Điru od pre dve godine. Ekvadorac je, inače, pre samo šest dana zauzeo treće mesto na Tur d’Fransu, sa sedam minuta zaostatka u odnosu na Pogačara. Takođe je postao tek drugi olimpijski šampion iz Ekvadora, pošto je jedinu prethodnu zlatnu medalju osvojio Džeferson Peres u brzom hodanju na 20 kilometara na Igrama u Atlanti 1996. godine. Peres se 12 godina kasnije okitio srebrom u Pekingu, to je jedina preostala medalja Ekvadora na najvećem sportskom takmičenju.

INPHO BryanxKeanex
INPHO BryanxKeanex

Iza Karapasa devet vozača se borilo za preostala mesta na podijumu, ali kada je došlo do borbe na startno-ciljnom pravcu staze „Fudži spidvej“ niko nije mogao da parira Van Ertu i Pogačaru. Slovenac je tako nastavio sa uspesima, pošto je bronzu prirodao dvema pobedama na najvećoj trci na svetu u poslednjih 10 meseci.

Njih su u istom vremenu sledili Bauke Molema iz Holandije, Kanađanin Majkl Vuds, Meknalti, David Godu iz Francuske i Kolumbijac Rigoberto Uran. Najbolju desetoricu kompletirali su britanski biciklista Adam Jejts i Nemac Maksimilijan Šahman.

Drugi slovenački predstavnik koji je važio za favorita Primož Roglič zauzeo je 28. mesto sa nešto više od šest sekundi zaostatka u odnosu na Karapasa. Jan Polanc je bio oko četiri sekunde dalje, na 43. poziciji, dok je Jan Tratnik zauzeo 67. mesto. Hrvatski biciklista Josip Rumac nije uspeo da stigne do cilja.

Bicikliste naredni izazov čeka u sredu, 28. jula, za kada je zakazana trka u vožnji na hronometar. Pre toga, u nedelju, žene voze drumsku trku.

Komentari

Vaš komentar