Košarkaška reprezentacija – srebro 1968. u Meksiko Sitiju

Ex-Yu mix 25. jul. 202117:001 komentar
Podeli:
Košarkaška reprezentacija Jugoslavije 1968, Olimpijske igre 1968
Print screen

Prvu olimpijsku, ujedno i prvu od tri srebrne medalje na Olimpijskim igrama, košarkaši Jugoslavije osvojili su 1968. u Meksiko Sitiju. Na klupi je sedeo legendarni Ranko Žeravica, a imena igrača koje je on vodio i danas se izgovaraju sa velikim poštovanjem. Ne samo na prostorima bivše države...

Plavi su u Meksiku pretrpeli samo dva poraza i to oba od olimpijskog pobednika Sjedinjenih Država. U takmičenju po grupama Amerikanci su slavili 73:58, dok je u velikom finalu bilo 65:50.

Povezane vesti

Interesantno je da su Sovjeti izgubili samo jednom i to od Jugoslavije u sjajnom polufinalnom duelu – 63:62.

Ono na šta sam posebno ponosan je to što sam formirao igrače koji su kasnije postajali među najboljima na svetu i uvek sam isticao da ne može svako da igra košarku, zato što žele time da se bave, već samo one koji imaju talenta vredi trenirati. Za Olimpijske igre u Meksiku vratio sam u tim Koraća, Daneua i Rajkovića, a od klinaca iz Helsinkija poveo Ćosića, Šolmana i Žorgu, kojima sam pridodao i Nikolu Plećaša. Osvojili smo prvu olimpijsku medalju – srebrnu, a posle još jednog srebra na EP 1969. u Napulju došla je 1970. i prvo zlato,“ pričao je Žeravica, koji nikada nije preboleo 2. jul 1969. kada je, posle udesa u blizini Sarajeva, gledao kako legendarni Radivoje Korać umire na rukama njegove supruge Zage.

SK predstavlja sve osvajače medalja

Sport Klub će vam tokom Olimpijskih igara u Tokiju predstaviti sve jugoslovenske osvajače medalja (1924-1988) i one koje su se peli na pobedničko postolje od 1992. do danas. Spremili smo skoro 90 tekstova i iz dana u dan ćete biti u prilici da se podsetite najvećih uspeha sportista sa prostora nekadašnje države.

Generaciju za sva vremena iz Meksika činili su: Aljoša Žorga, Radivoj Korać, Zoran Marojević, Trajko Rajković, Vladimir Cvetković, Dragoslav Ražnatović, Ivo Daneu, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Dragutin Čermak i Petar Skansi.

Čak osmorica igrača iz Meksiko Sitija su se dve godine kasnije u Ljubljani okitili titulom svetskog šampiona.

Komentari

Vaš komentar