Leon Štukelj – najuspešniji jugoslovenski olimpijac

Podeli:
Huan Antonio Samaran, Leon Štukelj
REUTERS, Leon Štukelj i Huan Antonio Samaran

Od njega je sve počelo... Davne 1924, na Osmim olimpijskim igrama u Parizu, legendarni gimnastičar Leopold Leon Štukelj osvojio je prvu medalju za Jugoslaviju (tada još Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca) na najvećoj svetskoj smotri sportista. I to ne jednu, već dve zlatne - na vratilu i u višeboju.

Povezane vesti

Interesantno je da su gimnastičari u poslednjem trenutku otputovali u Parizu jer je vodnik jugoslovenskih sokolova Miroslav Ambrožič bio protiv odlaska na skupo i „tako loše takmičenje kao što su Olimpijske igre“. Ipak, gimnastičari, svi iz Slovenije, krenuli su u Francusku i zahvaljujući Štukelju zlatnim slovima za sva vremena ispisali istoriju jugoslovenskog sporta.

Leon je živeo za sport do poslednjeg trenutka svog života, do 8. novembra 1999, kada je preminuo četiri dana pred 101. rođendana. Pravnik po zanimanju, devedesetih godina prošlog veka bio je najstariji živi olimpijski šampion, a koliko je bio cenjen i poštovan govori i podatak da je 1996. bio počasni gost na Olimpijskim igrama u Atlanti.
Kao član sokolskog pokreta Štukelj se bavio, i to veoma uspešno, atletikom i plivanjem, ali je snove ispunio na gimnastičkim spravama.

Na velikim takmičenjima, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, osvojio je čak 20 medalja, od čega šest na Olimpijskim igrama (jedna ekipno), dve zlatne u Parizu 1924, zlato i dve bronze četiri godine kasnije u Amsterdamu i srebro 1936. u Berlinu.

SK predstavlja sve osvajače medalja

Sport Klub će vam tokom Olimpijskih igara u Tokiju predstaviti sve jugoslovenske osvajače medalja (1924-1988) i one koje su se peli na pobedničko postolje od 1992. do danas. Spremili smo skoro 90 tekstova i iz dana u dan ćete biti u prilici da se podsetite najvećih uspeha sportista sa prostora nekadašnje države.

Ekipnu bronzu 1928. u Amsterdamu osvojio je ekipnom višeboju sa Josipom Primožičem, Stenetom Degrancom, Antonom Malajem, Edvardom Antosijevičem, Dragutinom Ciotijem, Borisom Gregorkom i Janezom Porentom.

Bio je i ostao najuspešniji jugoslovenski olimpijac svih vremena, a kako bi se Leonovi lik i delo večno pamtili dvorana u njegovom rodnom gradu Novom Mestu, kao i u Maroboru, u kojem je živeo do smrti, dobile su ime po neponovljivom sportisti.

Komentari

Vaš komentar