Ništa od medalje za Novaka, Karenjo Busta bolji 2-1

Ex-Yu mix 31. jul. 20218:0286 komentara
Podeli:
REUTERS/Edgar Su

Novak Đoković poražen je u meču za treće mesto od Pabla Karenja Buste 2:1. Po setovima je bilo 6:4, 6:7 i 6:3. To je drugi put da srpski teniser gubi mečeve za bronzu na Olimpijskim igrama posle Londona 2012. godine.

U prvom setu je Đoković bio veoma nervozan. Najpre je propustio nekoliko brejk prilika a zatim je Karenjo Busta uspeo da oduzme servis protivniku. Bilo je to pri rezultatu 2:2, a kako je Španac mnogo bolje servirao, a Đoković bio sve nervozniji set je lako otišao na stranu šestog nosioca.

Drugi set je bio izuzetno tvrd. Nije bilo brejkova, a ni brejk lopte se nisu ni naslućivale. Prvi reket sveta je igrao značajno bolje nego u prvom delu meča. U taj-brejku je najpre Novak vodio 4:1, da bi Španac imao meč loptu na 6:5. Ipak tri naredna poena dobio je Novak i bilo je 8:6.

U trećem setu je odmah Novak imao brejk priliku ali je nije iskoristio. Karenjo Busta je konstantno pogađao linije, dobro servirao, a dobio je i maltene svaki poen koji je duži od 20 udaraca. Napravio je Španac brejk i poveo je 3:0 na startu drugog seta. Pucao je Karenjo od samopozudanja, dok je Novak bio iscrpljen. U devetom gemu je Pablo servirao za pobedu, prvu meč loptu u tom gemu nije iskoristio kao ni drugu. Treću je opet napravio milmetarskim asom, ali je i tu Novak paralelom uspeo da se izvuče. Ni četvrta meč lopta nije iskorišćena kada je Đoković skinuo jednu liniju. Opet je as doneo meč loptu Špancu a posle sledeće razmene Karenjo Busta je došao do pobede.

.

Novak Đoković
REUTERS/Mike Segar

Tok meča:

Novak je u drugom gemu, pri vođstvu 1:0, imao dve brejk šanse. Ipak Karenjo Busta je odigrao odlično na tim poenima i ipak je dobio prvi servis gem. Bez većih problema je najbolji teniser sveta iza toga poveo i 2:1. Ni treću brejk loptu Đoković nije iskoristio, opet zbog odlične Pablove igre pa je i bilo 2:2.

Iza toga je Nole odigrao baš loš servis gem i bez osvojenog poena je dopustio Špancu brejk. Šesti nosilac ga je bez većih problema i overio i poveo je 4:2 u prvom setu. Srpski igrač je osetno nervozniji i to mu pravi priličan problem uz odlične servise Karenja Buste. Ipak i pored toga Novak je lako dobio sedmi gem i smanjio je na 4:3.

Ipak Pablo je naredni gem opet lako dobio, a u devetom je Đoković izuzetno mnogo rizikovao na servisu pa je Španac imao dve set lopte. Ipak njih je Novak spasao i sa uzastopna četiri poena je smanjio na 5:4. Bitno bolje je tada zaigrao Srbin i bio je blizu brejka. Bilo je 15:40, ali je Karenjo Busta na obe brejk lopte dobro odigrao i preokrenuo je situaciju u gemu. Stigao je do set lopte pa je prvim asom završio set.

Novak Đoković
AP Photo/Seth Wenig

Drugi set počinje Novakovim servis gemom i on je dominantno došao do vođstva 1:0 u drugom setu. Ni posle narednog izlaska na teren nije bilo brejka tako da je Đoković bio i dalje u prednosti 2:1. Utisak je bio da je Nole nešto mirniji i da se u odnosu na prvi set bolje oseća na terenu. Činilo se u šestom gemu da Novak ima šansu da dođe do brejk prilika, imao je 15:30 i izjednačenje ali je ipak Pablo odlično odigrao i dobio svoj servis gem za 3:3.

I dalje je Đoković dobro servirao i vodio je 4:3 posle svog narednog servis gema. Ni u narednom izlasku na teren nije bilo niti izjednačenja, serveri su bili odlični i vodio je najbolji teniser sveta 5:4. Sledio je servis gem u kom Karenjo Busta treba da servira za ostanak u setu.

Tada se činilo da bi Đoković mogao do brejka jer je imalo 0:30, ali je Španac odigrao fenomenalno u narednim poenima i ipak je izjadnačio na 5:5. Naredni gem dobija Đoković bez izgubljenog poena i vodio je tada 6:5. Lako je Karenjo Busta izjednačio na 6:6 pa se igrao taj-brejk.

On je počeo Novakovim servisom i mini-brejkom za Pabla. Odmah je to vratio Novak pa je bilo 1:1, a još jednom greškom Karenja je bilo 2:1 za Srbina. Uz još dve neiznuđene greške šestog nosioca bilo je i 4:1 za Đokovića. Tada Pablo uzima tri uzastopna poena, dva na svoj i jedan na Novakov servis pa je bilo 4:4. Strašan poen su iza toga igrali Novak i Pablo, ali je 24. udarac u toj razmeni Španac poslao u mrežu. Izjednačio je zatim i na 5:5 Karenjo Busta i imao servis. U tom poenu je Novak poslao jednu dijagonalu u aut i Karenjo Busta je imao meč loptu.

Ipak iz te situacije se Đoković izvlači sjajnim servisom za 6:6. Slično je ponovio i u narednom poenu Novak pa je bilo 7:6 i on je imao set loptu. Posle još jednog odličnog i dugačkog poena Karenjo Busta je lopticu poslao u aut i tako je Novak dobio taj-brejk 8:6.

Sa početka trećeg seta je Novak konačno imao brejk šansu, ali je poen od čak 27 udaraca dobio Karenjo Busta. Dobra stvar je da je centralni teren sada potpuno u hladovini što će olakšati igračima borbu. Posle teškog prvog gema Karenjo Busta je u drugom imao dve uzastopne brejk šanse. Drugu nije Novak spasio, a Pablo je pogađao sve i dobio još jednu razmenu koja je imala više od 20 udaraca.

Još jedan gem uzeo je Španac, a u trećem setu smo i prvi put videli Novakovu frustraciju. Kada je Pablo pogodio liniju što je bilo po ko zna koji put na meču Đoković je vikao da bi iza toga i razbio reket. Karenjo Busta je vodio 3:0. Posle narednog izlaska na teren bilo je 4:1, a nastavio je Pablo da pogađa linije i da igra prilično sigurno.

Karenjo Busta je i dalje sjajno servirao i sve je pogađao tako da puca od samopouzdanja u setu u kom vodi 5:2. U devetom gemu je Pablo servirao za pobedu, prvu meč loptu u tom gemu nije iskoristio kao ni drugu. Treću je opet napravio milmetarskim asom, ali je i tu Novak paralelom uspeo da se izvuče. Ni četvrta meč lopta nije iskorišćena kada je Đoković skinuo jednu liniju. Opet je as doneo meč loptu Špancu a posle sledeće razmene Karenjo Busta je došao do pobede.

Komentari

Vaš komentar