Maja Ognjenović za SK: Zlatne medalje se kuju u tišini

Ex-Yu mix 28. jul. 202110:00 > 16:452 komentara
Podeli:
FIVB

Na poslednja dva takmičenja je kao kapiten podigla pehar namenjen šampionu. Nada se da će to učiniti i na Olimpijskim igrama, svesna kvaliteta svog tima. Ipak, Maja Ognjenović ne želi ništa da obećava jer, kako kaže, zlato se kuje u tišini.

Ona je simbol ženske odbojkaške reprezentacije Srbije. Bila je tu kada je osvojena prva medalja na Svetskom prvenstvu 2006. Bila je tu i 2011. kada je pokorena Evropa prvi put. Bila je tu kada se igralo finale Olimpijskih igara 2016. Bila je tu kada je osvojena planeta 2018. Na poslednjem velikom takmičenju vodila je ‘plave dame’ do noce titule evropskog prvaka 2019.

POVEZANE VESTI

Njena hrabrost, drskost i drugačiji pogleda na igru učinili su je jednom od najboljih tehnčarki svih vremena. A sada želi da kruniše izuzetnu karijeru – čime drugo do olimpijskim zlatom.

Maja Ognjenović i srpske odbojkašice krenule su u pohod ka jedinoj tituli koja im nedostaje. U Tokiju su već maksimalnim rezultatom pobedile Dominikansku Republiku i Japan. Bili su to prvi takmičarski mečevi najjačeg sastava posle Evropskog prvenstva.

“Godinu i po dana nismo imale nikakve aktivnosti. Sve je to predugo trajalo. Uzbuđenje je veliko. Čekali smo ovo takmičenje godinu dana”, rekla je Maja za Sport Klub.

“Bilo je raznih rasprava koliko je sve to uzicalo na nas, da li je bilo pozitivno ili ne. Ali verujem da je ova generacija spremna za velika dela, kao što sam govorila i pred prvenstva sveta i Evrope. Igre su takmičenje koje se razlikuje od svih ostalih, to je smotra najboljih sportista na svetu”.

Srbija je jedan od najvećih favorita u Tokiju, s obzirom da je na Olimpijske igre otputovala kao svetski i evropski šampion.

“Svakako spadamo u red najboljih na svetu i Evropi. To je činjenica koja daje blagi pozitivan pritisak. S druge strane to treba da nam predstavlja čast i zadovoljstvo. Konkurencija u ženskoj odbojci poslednjih nekoliko godina je toliko jaka, ima pet ili šest reprezentacija koje konkurišu za medalje”.

FIVB

Nije htela prva dama srpskog tima da najavljuje ništa, ali ističe da je svesna šta sve može njena ekipa.

“Nismo neko ko voli unapred da nešto prognozira ili obećava. Svesne smo svoje snage i kvaliteta. Sad bih mogla da iskoristim reči svoje saigračice, kao što je Ana rekla, zlatne medalje se kuju u tišini. Verujem da će se to obistiniti”.

Srbija je već savladala dve prepreke – pobeđeni su Dominikanska Republika i Japan. Do kraja grupne faze sastaće se još sa Kenijom, Brazilom i Južnom Korejom.

U drugoj grupi su SAD, Italija, Turska, Kina, Rusija i Argentina.

“Uvek sam volela da igram u grupi koja nije toliko jaka. Znam da selektor Terzić voli da smo sa jačim protivnicama, kako bi koncentracija bila veća i kako bismo se bolje spremili za završnicu. Ja volim da gradimo samopouzdanje, uvidimo koliko smo jaki. Odgovara mi ova grupa. Ali moramo da kažemo da su ovo rivali za svaki respekt. Nije naša grupa za potcenjivanje”.

Takmičenje u Tokiju održava se u specifičnim uslovima, zbog pandemije koronavirusa. Publike nema u hali, a sportisti moraju da poštuju rigorozna pravila.

“Sve bismo bile mnogo srećnije da ima publike, sam doživljaj bi bio drugačiji. Ali s druge strane, to je stvar koja ne bi trebala i ne bi smela da utiče na igru bilo koje ekipe ili individualca. To je nova realnost. To je stvar s kojom smo se tokom cele sezone na surov način susretale. I finale Lige šampiona je bilo bez publike, a u klupskoj odbojci je toj najveći događaj. To su stvari na koje ne možemo da utičemo i ne treba da trošimo enerigiju na to”, rekla je Maja i dodala:

“Ograničeno je kretanje u selu i činjenica je da nećemo moći van. Ali u Tokiju smo zbog nečeg drugog, zbog osvajanja medalje. To su neke propratne stvari”.

Srpske odbojkašice tradicionalno su beležile dobre rezultate u Japanu – tamo su osvojile prvu medalju 2006, a onda prigrlile i svetsko zlato 2018.

“Ja sam se posebno obradovala jer lično volim Japan. Toliko puta smo boravile tamo. Zaista nam je Japan uvek bio taličan, nikada se nismo vratile sa nekog takmičenja bez značajnijeg uspeha. Nadam se da će biti tako. Postoji neka određena emocija između Srbije i Japana”, zaključila je Ognjenović.

KENIJA NAREDNI RIVAL

Naredni meč plave dame odigraće protiv Kenije u četvrtak od 7.20. Potom ih u subotu čeka duel sa Brazilom (9.25), a za kraj grupne faze i meč sa Južnom Korejom u ponedeljak (9.00).

Srbija je u prva dva kola zabeležila maksimalan učinak – bez izgubljenog seta je savladala Dominikansku Republiku i Japan.

Komentari

Vaš komentar