Mate Nemeš: Želim da nasledim Štefaneka

Podeli:
AP Photo/Anvar Ilyasov

U Tokio je stigao kao evropski šampion u kategoriji do 67 kilograma. I sa željom da na svojim prvim olimpijskim igrama ostvari veliki uspeh.

Mate Nemeš biće jedan od četiri aduta Srbije u rvanju. Momak iz Sente pokušaće da u svoju kolekciju stavi jedinu medalju koja mu nedostaje. A „operacija Tokio“ počela je još 2019. godine kada je u Nur Sultanu osvojio svetku bronzu i overio vizu za najveću smotru svetskog sporta.

Bila je to godina kada je sve pošlo u smeru u kojem sam želeo. Do tada sam bio u kategoriji u kojoj je dominirao Davor Štefanek. Nekako su se njegovom odlukom da rvanje polako stavi u drugi plan, otvorila vrata. Pored te bronze, bio sam treći na Evropskim igrama u Minsku, kasnije i na Svetskim vojnim igrama u Minsku. Poraslo je samopouzdanje i od tada su ambicije sve veće i veće“, kaže Mate Nemeš.

Olimpijske igre su zbog koronavirusa odgođene za godinu dana. Nije to pokolebalo reprezentativca Srbije. U najjačoj proveri za najveću smotru svetskog sporta je zablistao. Osvojio je zlato na Evropskom prvenstvu u Varšavi.

Cilj pre dolaska u Poljsku je bila medalja. To nijednog trenutka nisam krio. Znao sam da sam spreman i da mogu svima da izađem na megdan. Na samom takmičenju stvari su se poklopile. Solidan žreb, moje kvalitetno izdanje, sve je to doprinelo da se iz Poljske vratim sa najsjajnijim odličjem. Takmičenje za pamćenje. Jedino je ostao žal što nije bilo publike zbog poznate situacije sa koronavirusom“, rekao je Mate.

Prvi put je na jednom velikom takmičenju osetio čar i polufinala i kasnije finala. Ranije je sva treća mesta osvajao kroz repesaž.

Nije bilo svejedno. Postojala je i trema i pritisak. Međutim, drago mi je da sam se sa svim tim faktorima dobro izborio. Mnogo će mi značiti za Tokio“, ističe Nemeš.

FOT. ANNA KLEPACZKO/FOTOPYK / NEWSPIX.PL — Newspix.pl

Završne pripreme za Olimpijske igre obavljenje su u Bugarskoj. U Japan su rvači stigli još 19. jula.

Bili smo u mesto Fudžima. Cilj je bio da dođemo ranije, da se aklimatizujemo. Imali smo neverovatne uslove, domaćini su bili ljubazni. Sala nam je stalno bila na raspolaganju. Dolazak je bio pun pogodak“.

Mate i njegovi reprezentativni drugovi Zurabi Datunašivli i Mihail Kadžaja, koji će se boriti u grčko- rimskom stilu u kategorijama do 87 odnosno 97 kilograma u olimpijsko selo su ušli 29. jula. Mate na borilište izlazi u utorak 3. avgusta.

Iskreno sve što je bilo potrebno, mi smo uradili. Spreman sam i iskreno jedva čekam da izađem na strunjaču. Ostaje još da vidimo žreb, mada iskreno ne razmišljam puno o rivalima. Svi su kvalitetni čim su ovde, ali sa druge strane verujem da mogu sa svima da se nosim“.

Zlatnu medalju neće braniti Davor Štefanek, koji se oprostio od rvanja krajem prošle godine. Olimpijski tron je upražnjen.

Ne krijem svoje ambicije. Želim da nasledim Davora i osvojim olimpijsko zlato“, ne krije ambicije Mate.

A jedini žal pred učešće na Igrama je.

Mnogo mi nedostaje brat Viktor. Žao mi je što nije prošao. On je bio u Riju, ja u Tokiju. Nadam se da ćemo zajedno u Pariz“, rekao je Mate Nemeš.

Komentari

Vaš komentar