Mirko Puzović – bronza 1984. u Los Anđelesu

Podeli:
Mirko Puzović, Džeri pejdž
Guliverimage/AP Photo/Heflin

Kragujevac je nekada bio poznat po njemu i fabrici automobila “Zastava”. Mirko Puzović je bio majstor „plemenite veštine“, a najveći uspeh zabeležio je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. osvajanjem bronzane medalje u poluvelter kategoriji do 63.5 kilograma.

Povezane vesti

Posle tri pobede bez izgubljenog poena Puzović je u polufinalu maksimalnim rezultatom 5:0 poražen od kasnijeg olimpijskog šampiona, Amerikanca Džerija Pejdža.

Olimpijske igre su sigurno kruna mojih uspeha, a samo učešće san svakog sportiste. Do polufinala sam pobedio tri meča, ubedljivo svaki sa 5:0. Bio sam spreman iako sam na Igre otišao direktno iz kasarne, jer sam bio na služenju vojnog roka. Međutim, u borbi za finale zaustavio me je Pejdž,“ seća se Puzović.

Dva puta je bio drugi u Evropi, jednom treći na Starom kontinentu i dva puta bronzani na svetskim šampionatima.

Sjanji Kragujevčanin je bio sedmostruki prvak one Jugoslavije, gde je u to vreme, bar tako kažu, bilo lakše postati prvak Evrope nego šampion države.

Puzović je za reprezentaciju boksovao 12 godina, a sedam godina bio je kapiten. Veran boksu ostao je do današnjeg dana.

Zadovoljan sam. Boks je bio i ostao moj život, tako da ovde radim kao trener u jednom klubu. U toku sam i pratim sva dešavanja u boksu,“ izjavio je Mirko Puzović.

U aprilu 2021. dobio je zvanje Zaslužnog građanina Kragujevca.

Komentari

Vaš komentar