Napokon na tronu – fudbaleri se pozlatili u Rimu 1960.

Ex-Yu mix 24. jul. 202115:00 > 18:021 komentar
Podeli:
fudbalska reprezetnacija Jugoslavije, Dragoslav Šekularac, Milan GalićMilutin Šoškić, Vladimir Durković, Vladimir popović, Fahrudin Jusufi,
Guliverimage/AP Photo, File

Koliko je sreća bitan faktor u sportu na svojoj koži uverila se i zlatna fudbalska reprezentacija Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Rimu 1960.

Legendarna generacija ispravila je greške svojih prethodnika (tri uzastopna srebra 1948, 1952, 1956) i u finalu na stadionu “Flaminio” u italijanskoj prestonici pobedila Dansku sa 3:1.

Povezane vesti

Bilo je to prvo i jedino osvojeno najsjajnije odličje jugoslovenskih fudbalera na Olimpijskim igrama, a do finala su stigli i uz pomoć Fortune. Naime, u polufinalnom duelu sa domaćinom Italijom i posle produžetaka na stadionu “San Paolo” u Napulju rezultat je bio 1:1 i po pravilama žrebom se odlučivalo ko će u borbu za zlatnu medalju. Ser Stenli Raus je iz “šešira” doktora Mihajla Andrejevića izvukao ceduljicu s imemom Jugoslavije.

U finalu u Rimu Jugoslavija je pobedila Dansku sa 3:1. Strelci su bili Milan Galić u 1, Željko Matuš u 11. i Borivoje Kostić u 69. minutu, dok je jedini gol za Dansku postigao Fleming Nilsen u 80. minutu.

Jugoslavija je na putu do trona u grupi A bila bolja od Egipata (6:1), Turske 4:0, dok je igrala nerešeno sa Bugarskom (3:3) iako je u 69. minutu vodila sa 3:0.

Sa sedam postignutih golova legendarni Milan Galić bio je najbolji strelac olimpijskog turnira.

SK predstavlja sve osvajače medalja

Sport Klub će vam tokom Olimpijskih igara u Tokiju predstaviti sve jugoslovenske osvajače medalja (1924-1988) i one koje su se peli na pobedničko postolje od 1992. do danas. Spremili smo skoro 90 tekstova i iz dana u dan ćete biti u prilici da se podsetite najvećih uspeha sportista sa prostora nekadašnje države.

U čuvenoj generaciji igrali su: Milutin Šoškić, Vladimir Durković, Fahrudin Jusufi, Ante Žanetić, Novak Roganović, Željko Perušić, Andrija Anković, Dušan Maravić, Tomislav Knez, Milan Galić, Borivoje Kostić, Blagoje Vidinić, Aleksandar Kozlina, Željko Matuš, Velimir Sombolac i Silvester Takač.

Na klupi je bila selektorska komisija u sastavu Aleksandar Tirnanić, Ljubomir Lovrić i Dragomir Nikolić.

Olimpijski šampioni iz 1960!Ovo neće lajkovati samo novokomponovani ljubitelji fudbala ;).

Posted by Istorija ex yu fudbala on Wednesday, May 11, 2016

Komentari

Vaš komentar