Neponovljivi Miroslav Cerar – dva zlata i bronza na OI

Podeli:
Miroslav Cerar
Guliverimage/imago United

„Kralj konja s hvataljkama”, „zlatni konjanik”, „bog konja”... Jedan, jedini, neponovljiv – Miroslav Cerar. Iako je bio svestran gimnastirač i osvajao medalje na svim spravama proslavio se u disciplini konj sa hvataljkama.

Osvojio je ukupno 30 medalja na velikim takmičenjima, a izdvajaju se dva olimpijska zlata (1964. u Tokiju i 1968. u Meksiko Sitiju) i bronza (1964), četiri titule svetskog i deset evropskog prvaka. Takvog sportistu Jugoslavija nikada više nije imala…

Povezane vesti

Pre četiri godine, na 70. rođendan, izdao je biografiju pod nazivom “Miroslav Cerar i njegovo vreme”, u kojoj je sažeta karijera legendarnog sportiste.

S ponosom govorim o periodu kada sam se takmičio u državi koja je imala više od 20 miliona stanovnika. Politika je učinila da se danas mnoge pozitivne stvari zaborave, na primer da je Jugoslavija u očima Čeha, Mađara, Poljaka i drugih istočnoevropskih zemalja izgledala kao Amerika,“ pričao je Cerar.

Prvu titulu šampiona države osvojio je sa 17 godina i narednih 13 bio je u svetskom vrhu. Može da se pohvali da je 25. maja 1965, na Dan mladosti, imao čast da preda štafetu Josipu Brozu Titu, a iako su mu stručnjaci iz SSSR predlagali da studira u Moskvi ostao je veran svojoj državi.

Iz tog perioda datira i anegdota kada su sovjetski takmičari došli u Ljubljanu da vide gde trenira veliki šampion.

Rekli su mi da se ne zafrkavam i da im pokažem pravu dvoranu u kojoj treniram. Nisu mogli da veruju da vežbam u tako lošim uslovima.“

Legendarni Olimpionik karijeru je završio 1971. zbog povreda i umora, a potom se posvetio advokaturi.

Malo je poznato da su Miroslav i njegova supruga Zdenka imali sreću da u poslednjem trenutku odustanu od leta “Ineks Adrije”, koji je 1. decembra 1981. udario u planinu na Korzici. Iako su bili na spisku pitnika nisu krenuli na put zbog bolesti jednogodišnje ćerke, a lokalna televizija je te večeri među imenima 180 poginulih navela i imena Miroslava i Zdenke Cerar.

SK predstavlja sve osvajače medalja

Sport Klub će vam tokom Olimpijskih igara u Tokiju predstaviti sve jugoslovenske osvajače medalja (1924-1988) i one koje su se peli na pobedničko postolje od 1992. do danas. Spremili smo skoro 90 tekstova i iz dana u dan ćete biti u prilici da se podsetite najvećih uspeha sportista sa prostora nekadašnje države.

Kao jedan od ukupno 11 bivših zaslužnih slovenačkih sportista pre nekoliko godina je, zbog manjka novca u državnom budžetu, ostao bez nacionalne penzije od 350 evra mesečno.

Nekolicini najboljih oduzeli su penzije, a Srbija je recimo dodelila rente za 400 svojih sportista. Čudi me kako kod nas malo cene sportska dostignuća,“  istakao je Cerar.

Komentari

Vaš komentar