Jedino košarkaško zlato na OI – Moskva 1980.

Ex-Yu mix 29. jul 202117:00 > 19:051 komentar
Košarkaška reprezentacija Jugoslavije Olimpijske igre 1980.
Print screen

Jedinu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama košarkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je 1980. u Moskvi i na najbolji način iskoristila bojkot Amerikanaca.

Selekcija koju je predvodio selektor Ranko Žeravica je na spektakularan način, bez poraza, ostvarila istorijski uspeh, a detalji nekih utakmica i danas se prepričavaju.

Povezane vesti

U grupi B Jugoslavija je upisala trijumfe protiv Senegala, Poljske i Španije, dok je u finalnoj fazi takmičenja nanizala još pet pobeda, protiv Italije, Kube, SSSR, Brazil i u meču za zlatnu medalju ponovo Azura.

Jedna od utakmica za pamćenje bio je polufinali trijumf protiv domaćina, aktuelnog svetskog prvaka SSSR i to tek posle produžetaka.

Kada su pregrmeli moćne Sovjete u finalu je Plavima preostalo samo da krunišu dominaciju. Tako je i bilo. Italija nije imala šanse protiv razigranih Jugoslovena koji su slavili sa 86:77.

Ponovo je u centru pažnje bio Kićanović. Legendarni košgeter je bio najefikasniji sa 24 poena, a na šest sekundi pre kraja utakmice grubo ga je faulirao Dino Menegin. Legendarni Kića je odmah morao u bolnicu, a njegovu medalju primio je Slavnić.

Pored Kićanovića i Slavnića u timu selektora Ranka Žeravice bili su još: Rajko Žižić, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Krešimir Ćosić, Ratko Radovanović, Duje Krstulović, Dražen Dalipagić, Mirza Delibašić i Andro Knego.

Komentari

Vaš komentar