Paraolimpijci Crne Gore su spremni, san je medalja u Tokiju

POKCG

Paraolimpijci iz Crne Gore, Filip Radović, Luka Bakić, Marijana Goranović, Miloš Spaić i Ilija Tadić su spremni za start takmičenja na Igrama. Prvi će na borilište izaći stonoteniseri, Filip Radović i Luka Bakić, koji će u pojedinačnoj konkurenciji, nastojati da se umešaju u borbe za medalju, koja je san na Paraolimpijskim igrama u Japanu.

Filip Radović će u prvom kolu C grupe igrati protiv Džoela Koglana iz Australije. U drugom meču te grupe rivali će mu biti Kinez Lian Hao, a u trećem, Nigerijac Alabi Olabiji Olufemi.

Luku Bakića u meču B grupe čeka duel protiv drugog stonotenisera sveta, Indonežanina Danijela Džejkobsa. U toj grupi slobodan na startu je Španac Hoze Manuel Rejes Ruiz.

Dva najbolja stonotenisera iz četiri grupe, izboriće plasman u četvrtfinale, a zatim sledi nokaut faza. Plasman u polufinale garantuje osvajanje bronzane medalje. Podsećanja radi, Radović i Bakić će se boriti i u ekipnom delu takmičenja, koji je na programu od 31. avgusta do 3. septembra.

Cilj crnogorskih predstavnika na atletskim takmičenjima na Paraolimpijskim igrama u Tokiju je da poprave lične rekorde ili budu na nivou svojih najboljih rezultata, rekao je trener reprezentacije Veljko Čegar.

POKCG

Crnogorsku paraatletiku u Tokiju predstavljaju bacač kugle Miloš Spaić i Marijana Goranović, koja će se nadmetati u bacanju diska i kugle. Marijana Goranović će 27. avgusta nastupiti u bacanju kugle, 1. septembra bacaće disk, dok će Miloš Spaić na bacalište izaći 30. avgusta.

“Malo ima vlage i vremenski uslovi su drugačiji nego kod nas, ali nadam se da ćemo se vremenom navići. Različito smo prevazišli vremensku razliku, neko je bolje, a neko slabije spavao. Iz tog razloga prvog dana odradili smo lagani trening, malo radili u fitnes sali i teretani, u okviru sela“, rekao je Veljko Čegar pa nastavio:

“Kod Marijane Goranović učestvuje 11 atletičarki, a imajući u vidu da se disk održava u spojenim kategorijama F40 i F 41, nastupiće ih ukupno 14. U obe discipline njeni rezultati, po listama prijavljenih, su u donjem delu. Za nju bi značilo da se bori za rezultat na nivou ličnog rekorda i to bi zadovoljilo njen nastup na trećim Igrama”, rekao je Čegar.

Govoreći o Spaićevom debitantskom nastupu na Igrama, Čegar je istakao da je u kategoriji F 11, osobe bez vida, prijavljeno 11 bacača kugle.

“On ima deseti rezultat u konkurenciji prijavljenih takmičara. Na završnim pripremama u Baru dobro je trenirao i imao dobre rezultate. Sada je na nama da mu pomognemo da se što bolje psihološki pripremi za debitantski nastup i da prisutnu tremu pretvorimo u onu pozitivnu, koja bi ga vodila ka što boljem nastupu i rezultat“, naglasio je Veljko Čegar.

Crnogorski plivač Ilija Tadić rekao je da na Paraolimpijskim igrama u Tokiju želi da ispliva dobru trku i plasira se u finale na 50 metara slobodno. Tadić drugi put učestvuje na Paraolimpijskim igrama, a 2016. godine u Rio de Žaneiru nosio je crnogorsku zastavu na svečanom otvaranju. On je rekao da je konkurencija izuzetno jaka i da će se za finale u njegovoj kategoriji boriti 25 plivača.

POKCG

“Konkurencija je izuzetno jaka, možda i najjača u svim disciplinama na Igrama u Tokiju. Biće četiri polufinalne trke i 25 plivača boriće se za mesto u finalu”, rekao je Ilija Tadić pa nastavio:

“Cilj je plasman u finale, iako će to biti teško ostvariti, imajući u vidu kvalitet rivala. Spremao sam se naporno, nadam se da mogu do finala. Moja disciplina 50 metara slobodno je nepredvdiva i sve je moguće”.

Ljubiteljima sporta u Crnoj Gori ostaje da Filipu Radoviću, Marijani Goranović, Milošu Spaiću, Luki Bakiću i Iliji Tadiću požele mnogo sreće na Paraolimpijskim igrama, na kojima je Crna Gora već ostvarila kapitala uspeh.

Naime, na Igrama u Londonu, Crna Gora je imala jednog predstavnika, na Igrama u Rio de Ženeiru dva, a u Tokiju pet.

Komentari

Vaš komentar