Paraolimpijci iz regiona sanjaju medalje na Igrama u Tokiju

Ex-Yu mix 23. avg 202112:09 > 16:28
Atsushi Tomura/Getty Images

Odbrojavanje je završeno, a posle Olimpijskih igara, 24. avgusta, ceremonijom svečanog otvaranja, počinju Paraolimpijske igre u Japanu. Sportisti iz regiona bili su izuzetno uspešni na Olimpijskim igrama, a sada će svoje snove, u vidu osvajanja medalja, nastojati da ostvare paraolimpijci.

Konkurencija je paklena u svim disciplinama, a norme za plasman na same Igre su bile izuzetno visoke, pa se već sada može reći da su svi sportisti iz regiona ostvarili veliki uspeh, samim plasmanom na Paraolimpijske igre. Međutim, staro je pravilo da u životu i sportu, uvek može bolje i više, a tome će sigurno težiti paraolimpijci iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije.

Podsećanja radi, na Paraolimpijskim igrama u Brazilu, najuspešnija selekcija, kada je region u pitanju, bila je Srbija, koja je osvojila devet medalja – tri zlatne, dve srebrne i četiri bronzane. Hrvatska je prikupila pet medaja – dve zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu, Slovenija je osvojila jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju, a Bosna i Hercegovine je stigla do srebrnog odličja u Brazilu.

Da li sjajni momci i devojke, borci bez mane i straha, na Igrama koje slede, mogu da premaše broj osvojenih medalja u Riju, ostaje da se vidi.

Michael Steele, Getty Images

 

Ugled Srbije na Igrama u Japanu braniće: Željko Dimitrijević (atletika), Katarina Draganov Kordas (plivanje), Nebojša Đurić (atletika), Dejan Jokić (streljaštvo), Rastko Jokić (streljaštvo), Danijela Jovanović (tekvondo), Nada Matić (stoni tenis), Nemanja Matijašević (atletika), Marija Micev (tekovondo), Petar Milenković (dizanje tegova), Mitar Palikuća (stoni tenis), Živko Papaz (streljaštvo), Borislava Perić Ranković (stoni tenis), Goran Perlić (stoni tenis), Milan Petrović (biciklizam), Ana Prvulović (stoni tenis), Dragan Ristić (streljaštvo), Zdravko Savanović (streljaštvo), Saška Sokolov (atletika) i Laslo Šuranji (streljaštvo).

Crna Gora je već ispisali novu stranicu istorije, jer posle jednog učesnika u Londonu, dva u Rio de Ženeiru, u Tokiju imati pet. Marijana Goranović i Miloš Spaić će se takmičiti u atletici, Filip Radović i Luka Bakić u stonom tenisu, a Ilija Tadić u plivanju.

POKCG

 

Ugled Hrvatske, braniće: Damir Bošnjak (streljaštvo), Tomi Brajsa (plivanje), Lucija Bresković (džudo), Deni Černi (atletika), Helena Dretar Karić (stoni tenis), Antonio Franko (triatlon), Vladimir Gašpar (atletika), Ana Gradečak (atletika), Pavao Jozi (stoni tenis), Ivana Katanušić (atletika), Davor Komar (boćanje), Ivan Mikulić (tekvondo), Anđela Muzinić (stoni tenis), Paula Novina (plivanje), Marijan Presečan (atletika), Mikela Ristoski (atletika), Velimir Šandor (atletika), Dino Sinovčić (plivanje), Matija Sloup (atletika), Zoran Talić (atletika).

Slovenija u Tokio, stiže u sledećem sastavu: Anej Doplihar (biciklizam), Dejan Fabčić (streličarstvo), Franc Pinter (streljaštvo), Henrik Plank (atletika), Goražd Franček Tiršek (streljaštvo), Luka Trtnik (stoni tenis), Tim Svenšen Znidaršić (plivanje).

Ugled Bosne i Hercegovine, braniće: Ervin Bejdić (streljaštvo), Haris Eminović (stoni tenis), Dževad Pandžić (atletika), Zerina Skomorac (sterljaštvo) i muška odbojkaška reprezentacija.

Što se Severne Makedonije tiče, ona u Tokio stiže sa jednim takmičarem, odnosno takmičarkom, a ugled Makedonaca nastojaće da dostojno prezentuje Olivera Nakovska Bikova u streljaštvu.

Svečano otvaranje Paraolimpijskih igara zakazano je za 24. avgusta, sa početkom u 13 časova po srednjeevropskom vremenu. Igre traju do 5. septembra.

 

Komentari

Vaš komentar