Plantić nastavlja pohod ka medalji, Ninina istorijska pobeda

Ex-Yu mix 25. jul. 202114:55 > 14:59
Podeli:
Woohae Cho/Getty Images

Hrvatski bokser Luka Plantić pobedio je takmičara iz Jordana Odaija Rijada Adela Al Hindacija u poluteškoj kategoriji na Olimpijskim igrama. On je slavio rezultatom 3-2.

On se tako pridružio Nikolini Ćaćić u drugom kolu bokserskog olimpijskog turnira.

Hrvatski bokser nije puno napadao u prvoj rundi koju su sudije bodovale 2-3 u korist boksera iz Jordana. U drugoj je Jordanac više čekao prilike za protivnapade i pokušavao da Plantića zadrži na distanci, ali su sudije nagradile Lukinu veću aktivnost, pa je bilo 3-2 u njegovu korist.

Treću rundu obeležio je sporiji tempo, naročito pred kraj borbe, a nedostatak snage kod obojice uticao je na preciznost udaraca. Plantić je ponovo bio agresivniji od rivala i upravo je to presudilo u korist hrvatskog takmičara.

Plantić je tako dobio priliku da nastavi put ka olimpijskoj medalji, u sredu ga čeka 26-godišnji Meksikanac Rodželio Romero Tores, koji je bio slobodan u provm kolu.

Dan je u muškoj konkurenciji još obeležio i Vesam Salamana, koji se na Igre vratio posle skoro jedne decenije. Pre devet godina učestvovao je na Igrama u Londonu, pod zastavom svoje Sirije, a danas je u Timu izbeglica u Tokiju.

On je poražen u prvom kolu, od njega je bolji bio Brazilac Vanderson de Oliveira.

Salamana je Siriju napustio 2015. godine i zatražio je azil u Nemačkoj. Boksom je počeo da se bavi sa 15 godina u Siriji.

U Nemačkoj se Salamana takmiči u domaćem kikboks prvenstvu. Nekoliko puta je istupao sa izjavama o moći koju sport ima i o značaju za sve one koji žive u teškim uslovima.

„Boks mi je pomogao da se povežem sa nemačkim narodom. Kroz boks ljudi mogu da nauče mnogo o drugim kulturama. Uvek sam bio sportista, bokser, bez obzira na sve prepreke“, rekao je Salamana.

Takmičenje u konkurenciji dana obeležila je za Srbiju istorijska pobeda Nine Radovanović. Bila je to prva pobeda za srpski ženski boks na Olimpijskim igrama. Ona je slavila protiv Kanađanke Mendi Budžold u kategoriji do 51kg.

Prošla je u osminu finala još i Rahimova, Magno, Jitpong, Sorentino, Hmangte, Namiki, Fuš, Krasteva i Dejvison.

Komentari

Vaš komentar